Σαν σήμερα, 4 Μαΐου

02:42 4/5/2012 - Πηγή: AEK365

1471

κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων, του εμφύλιου πόλεμου, που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αι. ανάμεσα στους Οίκους των Λάνκαστερ και των Γιορκ, για τη διαδοχή του θρόνου, ο Εδουάρδος Δ νικά το στρατό των Λάνκαστερ και σκοτώνει τον Εδουάρδο Πρίγκιπα της Ουαλίας, στη μάχη του Τιούκσμπερι.

1493

ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ μοιράζει μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας το "Νέο Κόσμο", με τη "Διαχωριστική Γραμμή".

1626

ο Ολλανδός εξερευνητής Πέτερ Μίνουιτ φτάνει στη Νέα Ολλανδία, το σημερινό

Μανχάταν.

1772

γεννιέται στη Γερμανία ο Φρίντριχ Άρνολντ Μπροκχάους, εκδότης του ομώνυμου εγκυκλοπαιδικού λεξικού.

1776

το Ρόουντ Άιλαντ γίνεται η πρώτη αμερικανική αποικία που αποκηρύσσει την κυριαρχία του βρετανικού θρόνου.

1780

γίνεται το πρώτο ντέρμπι στο Εψον Ντάουνς κοντά στο Λονδίνο με νικητή τον "Ντίομιντ" του Σαμ Αρνουλ και ακολουθείται από κοκορομαχίες.

1812

οι Ιταλοί καταλαμβάνουν το νησί της Ρόδου.

1814

ο Ναπολέων φτάνει εξόριστος στη νήσο Έλβα.

1825

γεννιέται ο Βρετανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, που υπήρξε από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της εξελικτικής θεωρίας του Δαρβίνου.

1826

γεννιέται ο Αμερικανός σουρεαλιστής ζωγράφος τοπίων Φρέντερικ Εντουιν Τσερτς.

1865

ο Αβραάμ Λίνκολν κηδεύεται στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόις, περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του στην Ουάσιγκτον.

1878

ο φωνόγραφος παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο "Grand Opera House".

1882

υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.

1886

οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να διαλύσουν συγκέντρωση 1500 εργατών στην πλατεία Χέιμαρκετ στο Σικάγο, όταν κάποιος ρίχνει μια βόμβα εναντίον τους. Από την έκρηξη σκοτώνονται 8 και τραυματίζονται 60. Κατόπιν οι αστυνομικοί ανοίγουν πυρ κατά του πλήθους. Αν και ποτέ δεν βρέθηκε ο πραγματικός ένοχος για τη βομβιστική επίθεση θα κατηγορηθούν οκτώ από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου και επτά από αυτούς θα καταδικαστούν σε θάνατο.

1900

το ατμόπλοιο "Κωνσταντίνος" της ατμοπλοΐας "Χατζή-Δαούτ Φαρκούχ" εγκαινιάζει τακτική επικοινωνία με την Αίγυπτο.

1904

σε συμφωνία καταλήγουν ο Τσαρλς Ρολς, του οποίου η ομώνυμη εταιρία πούλαγε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, και ο Χένρι Ρόις, που ήταν η κινητήρια δύναμη της ομώνυμης εταιρίας ηλεκτρολογικών μηχανών. Η νέα φίρμα ονομάζεται Ρολς-Ρόις.

1905

στις ΗΠΑ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αποβίβαση μεταναστών από όλη την Ευρώπη. Μέσα σε μια ημέρα, διέρχονται από το Έλις Άιλαντ 5.335 επιβάτες.

1905

ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.

1907

στις ΗΠΑ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αποβίβαση μεταναστών από όλη την Ευρώπη. Μέσα σε μια ημέρα, διέρχονται από το Έλις Άιλαν

Keywords
Τυχαία Θέματα