Σε απεργία πείνας η Γιούλια Τιμοσένκο

22:53 25/11/2013 - Πηγή: AEK365

Η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε ότι αρχίζει απεργία πείνας για την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

«Ως σημάδι ενότητας μαζί σας, ανακοινώνω ότι αρχίζω απεργία πείνας επ' αόριστον, απαιτώντας από τον Γιανούκοβιτς να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης» λέει η Τιμοσένκο στην ανακοίνωση που διάβασε ο δικηγόρος της,

απευθυνόμενη στους δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που διαδηλώνουν στο Κίεβο φωνάζοντας ότι «ανήκουν στην Ευρώπη».

Η ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης της περασμένη Πέμπτη για την αναστολή της εμπορικής συμφωνίας ήλθε λίγες ώρες αφότου η Βουλή απέρριψε τη μεταφορά της Γιούλια Τιμοσένκο στη Γερμανία για την υποβολή της σε θεραπεία.

Η αποφυλάκιση της Τιμοσένκο είχε τεθεί ως όρος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προχωρήσει η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, η οποία βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τη Δευτέρα να επικρατήσει «ηρεμία» στην Ουκρανία μετά τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από την απόφασή του να απορρίψει τη συμφωνία, ενώ δεσμεύθηκε να φέρει «τα ευρωπαϊκά πρότυπα» στη χώρα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στο Κίεβο, ο Γιανουκόβιτς επεσήμανε ότι η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα