Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Ελλάδα

09:47 6/12/2012 - Πηγή: AEK365

Αργά χθες το βράδυ και λίγες μέρες μετά την έναρξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default) από εκείνη του υψηλού κινδύνου CCC όπου βρισκόταν.
Οικονομικοί παράγοντες αναφέρουν

ότι η κυβέρνηση ήταν ενημερωμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εκτιμούν ότι η χώρα μας θα επανέλθει στην κατηγορία CCC όταν ολοκληρωθεί η επαναγορά ομολόγων.
Άλλωστε ο Standard & Poor's σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση για τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ακολουθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στην επαναγορά του χρέους, «την οποία βλέπουμε σύμφωνα με τα κριτήριά μας ως μια επιλεκτική χρεοκοπία». Και συμπληρώνει ότι όταν ολοκληρωθεί η αγορά ιδίων μετοχών θα επανεξετάσει την επιλεκτική χρεοκοπία και την πιθανότητα επαναφοράς της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία CCC.
Η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί σε Selective Default κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του PSI τον περασμένο Φεβρουάριο και αναβαθμίστηκε και πάλι σε CCC τον περασμένο Μάιο, αρκετές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα