Τα εγκαίνια του Ναού (VIDEOS)

11:32 2/11/2012 - Πηγή: AEK365

Πόσο διαφορετικά θα είχε γραφτεί η ιστορία αν το 2003 ο Γιάννης Γρανίτσας δεν γκρέμιζε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και ως και σήμερα αδυνατούσε ο οποιοσδήποτε να το χτίσει πάλι; Με τα "αν" όμως δεν γράφεται ιστορία. Αυτή έχει ήδη γράψει. Έχει γράψει πολλές δεκαετίες πίσω. Το 1930 συγκεκριμένα, σαν σήμερα ήταν, όταν το βιβλίο της ιστορίας με τίτλο "Στάδιο ΑΕΚ" ξεκίνησε να γράφει σελίδες... Χρυσές σελίδες. Σαν σήμερα, λοιπόν, 2 Νοεμβρίου ήταν, έγιναν τα επίσημα

εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια...
Το παρακάτω κείμενο που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ και πιο συγκεκριμένα στο aek.com αποτυπώνει την ιστορία:

"...Πάμε λίγο πίσω στο 1926, όταν, με πρωτοβουλία του Ι.Χρυσάφη, μέλους της Α.Ε.Κ και την Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων, έγιναν ενέργειες στο Υπουργείο Πρόνοιας και παραχωρήθηκε στην Επιτροπή ένας δενδροφυτεμένος χώρος στην Φιλαδέλφεια. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τον χώρο αυτό σαν γυμναστήριο-μελλοντικό βέβαια-για τα παιδιά των προσφύγων. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ. Παιδιά των προσφύγων ήταν και οι αθλητές της Α.Ε.Κ και φυσικά ο χώρος ανήκε και σε αυτούς.

Τον καιρό εκείνο ο συνοικισμός Ν.Φιλαδέλφειας αναπτυσσόταν και υπήρχε κίνδυνος αν ο χώρος δεν μετατρεπόταν σε πραγματικό γυμναστήριο να καταληφθεί από τους νέους οικιστές. Φίλαθλοι και παίχτες της Α.Ε.Κ (100 άτομα όλοι μαζί) μπροστά στον κίνδυνο μαζεύτηκαν ένα βράδυ με τσεκούρια, φτυάρια κτλ και δουλεύοντας αδιάκοπα υπό το φως του φεγγαριού ξερίζωσαν(!!!) όλα τα δένδρα. Βάλθηκαν στην συνέχεια να δώσουν στον χώρο μια μορφή γηπέδου. Έφτιαξαν μια πρόχειρη μάντρα με ότι υλικά περίσσευαν από τα σπίτια τους. Στο υπόλοιπο μέρος φτιάχτηκε ξύλινος φράχτης.

ΕΤΣΙ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΞΕΠΡΟΒΑΛΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΓΗΠΕΔΟ... Μέχρι το 1930 που έγιναν τα εγκαίνια είχε πάρει πλήρη μορφή γηπέδου. Το 1934 ο δήμαρχος Κ.Κοτζιάς ενδιαφέρθηκε για το γήπεδο. Φτιάχτηκε τότε ο στίβος και το μόνιμο κεκλείδωμα. Το 1945 ο τότε πρόεδρος Σπύρος Σκούρας και το 1946 ο Αιμίλιος Ιωνάς έκλεισαν σχεδόν γύρω-γύρω το γήπεδο με μάντρα. Ένα χρόνο νωρίτερα, ύστερα από τουρνέ της Α.Ε.Κ στην Κωνσταντινούπολη, από τα χρήματα που μαζεύτηκαν είχε υψωθεί το πρώτο μέρος τις κερκίδας. Πάνω σε αυτό το κομμάτι φτιάχτηκαν το 1950 οι πρώτες κερκίδες που είχαν μήκος 63 μέτρα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς και με μεγάλες αποταμιεύσεις, οι εξέδρες έφτασαν στα 100 μέτρα καλύπτοντας μια ολόκληρη περιοχή. Τον Μάιο του '52 φτιάχτηκαν εξέδρες και στην απέναντι πλευρά του γηπέδου, στην οδό Καποδιστρίου...ΚΙ ΕΤΣΙ, ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ, ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ΤΩΝ 25.000 ΘΕΣΕΩΝ.

Αντιγράφεται ένα μικρό κομμάτι από μια έκδοση τις "Αθλητικής Ηχώ" για την Ιστορία της Α.Ε.Κ το 1953 (Ιστορία των Σπόρ 3, Πάνος Μακρίδης, "Η Ιστορία της Α.Ε.Κ από το 1953") αφιερωμένο στην ιστορία του γηπέδου της Α.Ε.Κ.

"...ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟ, ΜΟΝΤΕΡΝΟ, ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΑ ΣΤΕΚΕΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ, ΚΑΘΕ ΠΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΕΚΕΙ,

Keywords
Τυχαία Θέματα