Τα σενάρια της 18ης Ιουνίου

10:52 2/6/2012 - Πηγή: AEK365

Δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" παρουσιάζει τα σενάρια κυβερνητικού συνασπισμού κομμάτων μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Με βάση λοιπόν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να είναι και πάλι πρώτο κόμμα

με καλύτερο ποσοστό από αυτό της 6ης Μαΐου καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ενισχύεται από ψηφοφόρους που έχουν ενεργοποιηθεί από το δίλημμα ευρώ ή δραχμή ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στο κόμμα.
Σε μια τέτοια περίπτωση αν το ΠΑΣΟΚ αυξήσει τα ποσοστά του τότε θα υπάρξει ένα άθροισμα ποσοστών κοντά στο 40% που θα δίνει συνολικά πάνω από 160 βουλευτές οι οποίοι μπορούν να γίνουν περισσότεροι αν υπάρξει στήριξη από την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, αποτελεί ερωτηματικό με ποιον θα συνεργαστεί. Θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα σε ενδεχόμενη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται, σύμφωνα και με νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα υπέρ του να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Υπάρχει επίσης το ΚΚΕ- που δεν είναι σαφές αν θα στήριζε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, η ΔΗΜΑΡ έχει δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Εφόσον βγαίνει η αριθμητική, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δεν είναι απίθανη.
Αν όμως προκύψει τέτοια κυβέρνηση τι θα γίνει τότε η ΕΕ είναι τυπικά υποχρεωμένη να έρθει σε επαφή μαζί της. Μια άρνηση εφαρμογής του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ ή η ακύρωση ορισμένων εκτελεστικών του νόμων, όπως η κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί παραβίαση του άρθρου 6. Οπότε σε αυτή θα μπορούσε να θεμελιωθεί μια αποβολή της Ελλάδας. Άρα η νομική επιχειρηματολογία ότι «δεν υπάρχει νομικός τρόπος να μας βγάλουν» δεν είναι απολύτως βάσιμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα