Θα ξεπεράσουν τους 10.000 οι νεκροί στις Φιλιππίνες

16:22 10/11/2013 - Πηγή: AEK365

Σε απίστευτα ύψη φτάνει ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρότατο τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσου τους 10.000, ενώ πάνω από 2.000 είναι οι αγνοούμενοι. Πρόκειται για τη φονικότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Σπίτια κατεστραμμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια και οι επιζώντες αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια.

«Το 70%-80% των κατοικιών και όλων των υποδομών έχουν καταστραφεί» δηλώνει αξιωματούχος της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τον θάνατο 151 ανθρώπων, ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Την ίδια ώρα χάος και λεηλασίες επικρατούν στην ανατολική επαρχία Λέιτε που επλήγη φοβερά από τον τυφώνα, με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

«Μόνο χάος υπάρχει τώρα στην Τακλομπάν» δήλωσε ο Ρότζερ Μερκάντο, κυβερνήτης της όμορης επαρχίας Νότια Λέιτε, σε τηλεοπτικό σταθμό της Μανίλας. «Γίνονται ήδη λεηλασίες, ο κόσμος καταστρέφει ακόμη και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να πάρει χρήματα».

Ο Μερκάντο δήλωσε επίσης ότι έλαβε μηνύματα από τοπικούς αξιωματούχους πως περισσότερες από 500 σοροί περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στον κατεστραμμένο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Τακλομπάν.

Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ερυθρός Σταυρός ήταν 1.200 νεκροί, μετά το πέρασμα του τυφώνα από τις κεντρικές περιοχές του αρχιπελάγους. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από κύματα ύψους πολλών μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 315 χλμ. την ώρα.

Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο εισέβαλε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για βοήθεια στις Φιλιππίνες, ενώ έχει ήδη σταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει τις Αρχές.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα