Το αφεντικό τρελάθηκε και τα πουλάει τσάμπα!

18:54 2/9/2013 - Πηγή: AEK365

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεταγραφικό σίριαλ της απόκτησης του Βίκτωρα Κλωναρίδη από τον Παναθηναϊκό, το τελευταίο επεισόδιο του οποίου παίχτηκε στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου, με τα τελευταία («πράσινα») ρεπορτάζ να αναφέρουν ότι ο παίκτης υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο και θα παρουσιαστεί αύριο...

Το ενδιαφέρον των Πρασίνων για τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ ήρθε στο προσκήνιο στις 19 Ιουλίου, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο ΠΑΟ έχει ξεκινήσει την προσπάθεια επαναπατρισμού

του. Τις επόμενες μέρες η μεταγραφή άρχισε να «χλομιάζει», μέχρι που στο «πράσινο» ρεπορτάζ αποκαλύφθηκε ο λόγος: η ρήτρα που είχε μπει στο συμβόλαιο πώλησης του ποδοσφαιριστή από την ΑΕΚ στη Λίλ. Σύμφωνα με αυτήν, αν ο Κλωναρίδης επέστρεφε στην Ελλάδα για άλλο σύλλογο, η Ένωση θα έπρεπε να εισπράξει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ!

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού άρχισαν να αναζητούν τρόπο να «ξεφύγουν» από αυτή τη ρήτρα, καθώς μπορεί η ΠΑΕ ΑΕΚ να βρισκόταν σε καθεστώς εκκαθάρισης, αλλά μέχρι την ολοκλήρωσή της η μεταγραφή δεν μπορούσε να προχωρήσει (χωρίς να πληρωθούν τα 2 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, ακολούθησαν δημοσιεύματα που παρουσίαζαν τον ΠΑΟ έτοιμο να προσφέρει έμψυχα ανταλλάγματα στην Ένωση, προκειμένου να παραιτηθεί από την απαίτηση της ρήτρας. Ωστόσο, πήραν γρήγορα τα μηνύματα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει κάτι τέτοιο και η υπόθεση «πάγωσε».

Τις τελευταίες ημέρες το θέμα του Κλωναρίδη ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, με ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού να αποκαλύπτουν ότι ο ΠΑΟ κάνει νέα προσπάθεια για να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή. Μάλιστα, στα δημοσιεύματα τονιζόταν ότι οι Πράσινοι παρακολουθούν με... αγωνία την πορεία της εκκαθάρισης της ΑΕΚ. Τελικά, φτάσαμε στην σημερινή μέρα, την τελευταία των μεταγραφών και ο ποδοσφαιριστής ταξίδεψε άρον άρον στην Αθήνα για να υπογράψει στον ΠΑΟ, αφού όπως ανέφεραν από το πρωί τα «πράσινα» ρεπορτάζ, βρέθηκε τελικά η «φόρμουλα» για την απόκτησή του. Ποια ήταν αυτή; Μια... αναπάντεχη εξέλιξη: η Λιλ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να αφήσει τον ποδοσφαιριστή ελεύθερο!!!

Η υπόθεση Κατσουράνη

Σε αυτό το σημείο ας κάνουμε μια παρένθεση, για να θυμηθούμε μια άλλη υπόθεση... ρήτρας, και πάλι με πρωταγωνιστή τον Παναθηναϊκό. Μάρτιος του 2009. Ο ΠΑΟ αποκαλύπτεται ότι κινείται για την απόκτηση του Κώστα Κατσουράνη, όμως λίγες μέρες αργότερα το θέμα εγκαταλείπεται. Τα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν ότι ο λόγος που η υπόθεση οδηγούνταν σε ναυάγιο ήταν η ρήτρα στο συμβόλαιο που είχε κάνει η ΑΕΚ με την Μπενφίκα, στο οποίο υπήρχε ρήτρα ύψους 5 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του παίκτη από άλλη ελληνική ομάδα. Όπως καταγραφόταν στα δημοσιεύματα: «η Μπενφίκα ζητά 3,5 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του παίκτη και μαζί με τη ρήτρα της ΑΕΚ το συνολικό κόστος της μεταγραφής θα φτάσει τα 8,5 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ως απαγορευτικό».

Οι μέρες κυλούσαν και ξαφνικά στα αυτιά των ανθρώπων της ΑΕΚ έφτασε μια απίστευτη πληροφορία: Ότι η Μπενφίκα είναι πιθανό να αφήσει ελεύθερο τον Κατσουράνη! Να αποδεσμεύσει δηλαδή χωρίς -«επίσημο»- αντάλλαγμα έναν ποδοσφαιριστή για τον οποίο λίγες μέρες νωρίτερα ζητούσε 3,5 εκατ. ευρώ! Η αντίδραση της Ένωσης ήταν να στείλει επιστολή στην Μπενφίκα με την οποία εξέφρασε την απορία της και τον έντονο προβληματισμό της για τα... απίστευτα σενάρια που ακούγονταν και ενημέρωσε ότι αν παραχωρήσει ως ελεύθερο έναν ποδοσφαιριστή με τη χρηματιστηριακή αξία του Κατσουράνη, σκοπεύει να του καταθέσει πρόταση για την απόκτησή του. Σε διαφορετική περίπτωση (αν πήγαινε στον ΠΑΟ), άφηνε να εννοηθεί ότι η υπόθεση θα απασχολούσε τη FIFA.

Η... αναφορά της FIFA και η στάση του Κατσουράνη που δεν ήταν θετικός στην... φόρμουλα του να μείνει ελεύθερος έκαναν την Μπενφίκα να αλλάξει πλήρως στάση και το θέμα να παγώσει για ακόμη μια φορά. Τελικά, μετά από ένα σίριαλ που τράβηξε πολύ, ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε στα τέλη Ιουνίου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΑΕΚ και τελικά να ολοκληρώσει τη μεταγραφή καταβάλλοντας 2,5 εκατ. ευρώ στην Μπενφίκα και λίγο κάτω από 1 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ, αφού κατά δήλωση Θανόπουλου η ρήτρα δεν ήταν και τόσο ισχυρή. Προφανώς, μπήκε η ρήτρα στο... ζύγι και κρίθηκε ανίσχυρη για τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά αρκετά ισχυρή για να εισπράξει η ΑΕΚ 1 εκατ.

«Άτυχο» το Δημόσιο

Επιστρέφοντας στο σήμερα, στην τελευταία μέρα των μεταγραφών η υπόθεση της ρήτρας του Κλωναρίδη έληξε με διαφορετικό τρόπο. Με την εκκαθάριση της ΑΕΚ να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη και τυπικά, η Λιλ αποφάσισε στην... εκπνοή να αφήσει ελεύθερο έναν ποδοσφαιριστή που αγόρασε πριν από ένα χρόνο καταβάλλοντας 800.000 ευρώ και για τον οποίο ο Παναθηναϊκός ετοιμαζόταν να προσφέρει έμψυχα ανταλλάγματα στην Ένωση, ώστε να μην μπει... εμπόδιο. Μια δυσάρεστη εξέλιξη όχι τόσο για την ίδια την ΑΕΚ, όσο -κυρίως- για το ελληνικό Δημόσιο. Βλέπετε, αν η Λιλ ζητούσε έστω και... 1 ευρώ από τον ΠΑΟ για την παραχώρηση του παίκτη, οι Πράσινοι θα ήταν αναγκασμένοι να καταβάλουν στην ΑΕΚ το σύνολο της ρήτρας. Και από τη στιγμή που η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ έχει μπει σε εκκαθάριση, αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο «ενεργητικό» της εκκαθάρισης και από εκεί στα ταμεία του Δημοσίου, που έχει προτεραιότητα ως πιστωτής.

Το βέβαιο είναι ότι υπό άλλες συνθήκες, αν η ΠΑΕ δεν μετρούσε μέρες (κυριολεκτικά) για την διάλυσή της και επίσημα ως εταιρεία, σίγουρα θα... αναζητούσε μέσω της FIFA τους λόγους που έκαναν τη Λιλ να χαρίσει ένα περιουσιακό της στοιχείο. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η υπόθεση φαίνεται πως κλείνει με το συμπέρασμα ότι το Δημόσιο στάθηκε πολύ άτυχο λόγω της μεγαλοψυχίας των Γάλλων...

Keywords
Τυχαία Θέματα