Το «αντίο» του Λυμπέρη

21:35 7/11/2012 - Πηγή: AEK365

Mία μέρα μετά την είδηση ότι ο Όμιλος Λυμπέρη κλείνει, ο εκδότης έστειλε επιστολή στους 500 εργαζομένους του και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην τραγική οικονομική κατάσταση και το λουκέτο.
Όπως γράφει ο κ. Λυμπέρης το λάθος του ήταν ότι ο Όμιλος πλήρωσε «τα τελευταία 3 χρόνια στις τράπεζες €14,5εκ. σε κεφάλαια και τόκους», ενώ άλλα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα με πολύ μεγαλύτερα χρέη, όπως γράφει, όχι μόνο δεν πλήρωσαν τα χρέη τους αλλά ενισχύθηκαν «με νέα

πρόσθετη χρηματοδότηση!»
Ολόκληρη η επιστολή του Αντώνη Λυμπέρη:
"Αγαπητοί συνεργάτες,
Με μεγάλη μου συντριβή σας ενημερώνω ότι μετά από 32 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και επιτυχημένης δραστηριότητας με ηγετική θέση στον χώρο των περιοδικών και του ραδιοφώνου, ο Όμιλος μας "Εκδόσεις Λυμπέρη" αναγκάζεται να τερματίσει τη λειτουργία του.
Τα τελευταία δυόμιση χρόνια παλέψαμε σκληρά, όλοι μαζί, εφαρμόζοντας μεγάλες περικοπές και μειώσεις στο κόστος της λειτουργίας μας σε όλα τα επίπεδα, με συνεχείς προσαρμογές στα νέα δεδομένα της αγοράς, η οποία ως γνωστόν, εδώ και 4 χρόνια βρίσκεται σε "ελεύθερη πτώση".
Τους τελευταίους μήνες εκπονήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο βιωσιμότητας σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στο είδος εταιρία DELOITTE, το οποίο παρουσίασα προσωπικά με τους συνεργάτες μου στις πιστώτριες Τράπεζες προκειμένου να πειστούν ότι είμαστε βιώσιμοι και να μας στηρίξουν ώστε να ξεπεράσουμε τον "κάβο". Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία μας ακόμη και φέτος, στη χειρότερη χρονιά της όλων των εποχών, ακόμη και με μείωση του τζίρου από €93εκ το 2008 σε €30εκ το 2012, τη χρονιά που κλείνει, έχει θετικό EBITDA περισσότερο από €1εκ.! "Είναι καλή η εταιρία και αξίζει να ζήσει" επέμενε καθ' όλη τη διάρκεια των επαφών με τις τράπεζες η DELOITTE!
Όμως οι τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματα μας. Από το καλοκαίρι που υποβλήθηκαν οι προτάσεις μας δεν λάβαμε απαντήσεις, απλά περιορίστηκαν στο να μας δώσουν μερικές ..ασπιρίνες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αργό και βέβαιο θάνατο. Τους προτείναμε ακόμη και μερική κεφαλαιοποίηση δανείων ώστε ο Όμιλος μας να αποφορτωθεί από κάποιο βάρος και να διευκολυνθεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, αλλά ούτε αυτό εισακούστηκε.
Το τραγικό μας λάθος, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων και ίσως γι αυτό μας "τιμώρησαν", ήταν να πληρώσουμε τα τελευταία 3 χρόνια στις τράπεζες €14,5εκ. σε κεφάλαια και τόκους, όταν από όλα τα άλλα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με σαφώς πολύ μεγαλύτερα χρέη και χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα από τα δικά μας, οι τράπεζες όχι μόνο δεν εισέπραξαν κεφάλαια και τόκους, αλλά τα ενίσχυσαν και με νέα πρόσθετη χρηματοδότηση!
Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσας που εργαστήκατε στον Όμιλο μας, αλλά και κάθε έναν ξεχωριστά για την αδιάκοπη προσφορά σας μέχρι και την τελευταία ημέρα εργασίας. Οι περικοπές που υποστήκατε στους μισθούς σας τα τελευταία δυόμιση χρόνια, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν ακόμη και το 50%, δεν έχουν προηγούμενο σε καμία εταιρ
Keywords
Τυχαία Θέματα