Τοποθέτησαν ψεύτικες αναμνήσεις σε ποντίκια!

17:06 27/7/2013 - Πηγή: AEK365

Μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν μόνο το ευφάνταστο σενάριο του Inception και του Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού, τώρα είναι η πραγματικότητα!

Οι επιστήμονες του ΜΙΤ δηλώνουν πως κατάφεραν να τοποθετήσουν επιτυχώς μια ψεύτικη ανάμνηση στον εγκέφαλο ενός ποντικού, καθώς εντόπισαν εγκεφαλικά κύτταρα που συνδέονται με μια συγκεκριμένη ανάμνηση και μετά τα ερέθισαν ώστε το ποντίκι να πιστέψει ότι κάτι έγινε ήδη ενώ δεν έγινε ποτέ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν

μια τεχνική που ονομάζεται optogenetics, η οποία ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τη δραστηριότητα εγκεφαλικών κυττάρων σε ζωντανά ζώα με τη βοήθεια του φωτός. Έτσι, ερέθισαν τεχνητά συγκεκριμένους νευρώνες ώστε να κάνουν συνδέσεις μεταξύ γεγονότων και χώρων που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, ουσιαστικά δηλαδή «εγκατέστησαν» μια νέα, ψεύτικη ανάμνηση.

Φυσικά, η τοποθέτηση μιας ψεύτικης ανάμνησης στο ανθρώπινο μυαλό δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, ωστόσο σίγουρα αυτό είναι ένα πρώτο βήμα και σύμφωνα με τους επιστήμονες, θεωρητικά είναι πιθανό να απομονωθεί και ανθρώπινη ανάμνηση και να ενεργοποιηθεί κατά το δοκούν. Στο μέλλον ίσως να καταστεί δυνατό να εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστούν συναισθηματικά προβλήματα, όπως μετατραυματικό στρες, τα οποία περιλαμβάνουν ανεπιθύμητες αναμνήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα