Τρίτη πυρηνική δοκιμή από την Βόρειο Κορέα

11:47 12/2/2013 - Πηγή: AEK365

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας μετέδωσε πως πριν από λίγες ώρες πραγματοποιήθηκε και τρίτη πυρηνική δοκιμή η οποία έγινε με ασφαλή και επιτυχή τρόπο ενώ χρησιμοποιήθηκε μια μικρή πυρηνική συσκευή, μεγαλύτερη ισχύς με τις αντίστοιχες των προηγούμενων δοκιμών.
Η νέα πυρηνική δοκιμή προκάλεσε και σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο πρόσθεσε

πως η πυρηνική έκρηξη ήταν ισχύος 6-7 κιλοτόνων.
Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τη Δευτέρα το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για τα σχέδιά της να προχωρήσει σε δοκιμή.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί για "σκληρή" απάντηση.
Άμεση ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταδίκασε τη βορειοκορεατική δοκιμή, σημειώνοντας πως είναι "λυπηρό" το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ αψήφησε τις διεθνείς εκκλήσεις να απέχει από τέτοιες προκλητικές ενέργειες.
"Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η (Βόρεια Κορέα) σήμερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι "πρόκειται για μια σαφή και σοβαρή παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Keywords
Τυχαία Θέματα