Βγαίνει απ'το μνημόνιο η Ιρλανδία

13:22 16/1/2013 - Πηγή: AEK365

Η Ιρλανδία έχει εκπληρώσει «όλες τις υποχρεώσεις της» έναντι των πιστωτών της και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ «μέχρι το τέλος της χρονιάς», δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ πριν από το τέλος της χρονιάς», σημείωσε ο κ. Κένι, η χώρα του οποίου θα «τρέχει» την προεδρία της ΕΕ αυτό

το εξάμηνο.

«Τηρήσαμε όλες -επιμένω, όλες- τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ», τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία «προχωρεί στο δρόμο της ανάκαμψης».

«Η ιρλανδική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, οι εξαγωγές μας έφτασαν σε επίπεδα - ρεκόρ και ελέγχουμε τις δημόσιες δαπάνες μας», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την Ιρλανδία, πρόσθεσε.

Βεβαίως, παραδέχθηκε, η οικονομία της χώρας «παραμένει εύθραυστη».

«Όμως», πρόσθεσε, «είμαι πεπεισμένος ότι το 2013 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ιρλανδία θα εγκαταλείψει αυτό το πρόγραμμα βοήθειας».

Η Ιρλανδία συνήψε το Νοέμβριο του 2010 συμφωνία για ένα πρόγραμμα βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ με την τρόικα.

Ο κ. Κένι δήλωσε εξάλλου πως η μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ κατά τους έξι επόμενους μήνες.

Η Ιρλανδία έχει ποσοστό ανεργίας 14,6%, που φτάνει το διπλάσιο μεταξύ των νέων, και ένα χρέος γύρω στο 120% του ΑΕΠ της. Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ είναι «απαράδεκτος», σημείωσε ο κ. Κένι.

Keywords
Τυχαία Θέματα