Υποχωρεί ελαφρώς το Eurogroup για την Κύπρο

13:12 18/3/2013 - Πηγή: AEK365

Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να επιβληθεί κλιμακωτή εισφορά έως 9,9% στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της χώρας, η Ευρωζώνη τώρα εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στους συντελεστές, στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη δήλωση που έκανε στους Financial Times

ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία οι πιστωτές της κυπριακής διάσωσης δεν θα ήταν αντίθετοι σε μια αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Όπως είπε, «αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε σήμερα, ότι η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ,.

«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο διάσκεψης.

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα