Space News Report – 08.11.2012

Θολό είναι το μέλλον του ρωσικού επανδρωμένου διαστημοπλοίου που θα αντικαταστήσει το Soyuz. Μια νέα υπηρεσία της NASA μπορεί να σας ειδοποιεί για επερχόμενα περάσματα του Διαστημικού Σταθμού. Το Curiosity μας έστειλε την αυτοπροσωπογραφία του από τον Άρη, ενώ πιο πέρα, στη ζώνη των αστεροειδών, οι επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της «αιώνιας νεότητας» της Εστίας.

Space News

Report, κάθε εβδομάδα στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Μια περιήγηση στο εσωτερικό του Soyuz –αξίζει να αφιερώσετε 11 λεπτά για να την δείτε όλη.

Το νέο ρωσικό επανδρωμένο διαστημόπλοιο
Πολλά λέγονται και γράφονται τόσο για το επανδρωμένο μέλλον της αμερικανικής κάψουλας Dragon όσο και για εκείνο του Orion που περνά διαρκώς από συμπληγάδες. Ωστόσο ελάχιστα λέγονται και γράφονται για τα επανδρωμένα σχέδια της Ρωσίας. Η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, που έφτασε κάποια στιγμή να προηγείται στην κούρσα του διαστήματος, δεν μπορεί να βασίζεται εσαεί στο απαρχαιωμένο και μικρών δυνατοτήτων Soyuz. Είναι γνωστό πως υπάρχουν διάφορα σχέδια, που όμως αντιμετωπίζουν μέλλον πιο αβέβαιο από εκείνο του αμερικανικού Orion και τα οποία υφίστανται διαρκώς αναθεωρήσεις. Η τελευταία «ενσάρκωση» είναι το σχέδιο PTK-NP (οι Ρώσοι έχουν την συνήθεια να βαφτίζουν τα σχέδιά τους με αρκτικόλεξα, κατάλοιπο της σοβιετικής μυστικοπάθειας). Προς το παρόν όμως επικρατεί έντονος σκεπτικισμός. Ο νέος επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) Βλαντίμιρ Ποπόβκιν λίγο μετά τον διορισμό του, φρόντισε να αμφισβητήσει δημοσίως και ευθέως την σημασία των επανδρωμένων πτήσεων και να θέσει το ερώτημα εάν το μερίδιο των επανδρωμένων προγραμμάτων της Υπηρεσίας είναι ήδη δυσανάλογα μεγάλο. Παράλληλα, το βασικό κέντρο τεχνικής πιστοποίησης και έρευνας σχετικά με την κοσμοναυτική, το περίφημο TsNIIMash, παραμένει δύσπιστο απέναντι στην ανάγκη αντικατάστασης του Soyuz. Κάποια αισιόδοξα σενάρια στους κόλπους της Roskosmos μιλούν για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και στα σημεία Lagrange μεταξύ Γης και Σελήνης, μετά το 2020, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία επίσημη απόφαση. Έτσι ο αεροδιαστημικός κολοσσός RKK Energia επικεντρώθηκε σε ένα βασικό τύπο του PTK NP ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί τον ISS αλλά και να επιχειρεί στο βαθύ διάστημα. Προς το παρόν η μάζα του οχήματος είναι 9,5 τόνοι. Ωστόσο η ακύρωση των σχεδίων για τον πύραυλο Rus-M έχει αφήσει το σκάφος χωρίς πυραυλικό φορέα.

————————————————————————————————————————————

Ο ISS μέσα από ισχυρό τηλεσκόπιο.

Ειδοποιηθείτε αυτόματα για τα περάσματα του Διαστημικού Σταθμού
Στο μεταξύ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) αποτελεί μια διαστημική απτή πραγματικότητα. Έχω ξαναγράψει κι άλλες φορές στο SNR σχετικά με τη δυνατότητα θέασης του ISS από την Ελλάδα –εξάλλου ο σταθμός είναι το δεύτερο σε λαμπρότητα αντικείμενο στο νυχτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη! Συνεπώς είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτός ακόμα και στον έντονα φωτορυπασμένο ουρανό μιας μεγαλούπολης. Αν όμως βαριέστε να ανατρέχετε στι

Keywords
Τυχαία Θέματα