Space News Report – 09.05.2012

14:33 9/5/2012 - Πηγή: TechBlog

Κανονικά επέστρεψε στη Γη ακόμα μια βάρδια αστροναυτών από το Διαστημικό Σταθμό, τη στιγμή που ιδιώτες μεγιστάνες σχεδιάζουν μεταλλεία και σταθμούς καυσίμων στους αστεροειδείς και που η Ινδία κάνει δραστήρια βήματα στη διαστημική αρένα. Μυριάδες κομήτες «θυσιάζονται» σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα ενώ μια λίμνη υδρογονανθράκων του Τιτάνα, είναι «αδελφή» με μια αντίστοιχη λίμνη της Αφρικής.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Η αποχώρηση του πληρώματος από τον ISS.

Επέστρεψε ακόμα ένα πλήρωμα του ISS
Τρία μέλη της αποστολής μακράς διαρκείας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), επέστρεψαν στη Γη στις 27 Απριλίου, ενάμιση μήνα περίπου αργότερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία. Επρόκειτο για τους Ρώσους Άντον Σκαπλέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν και τον Αμερικανό Νταν Μπέρμπανκ οι οποίοι πραγματοποίησαν παραμονή έξι μηνών στον ISS. Το σκάφος τους, το Soyuz TMA-22, αποσυνδέθηκε από τον ISS στις 10:18 (ώρα Ελλάδας) και προσεδαφίστηκε ομαλά στις στέπες του Καζακστάν, 85 χλμ βορειοανατολικά του Αρκαλίκ, γύρω στις 14:45. Κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, η καθυστέρηση στην εκτόξευση του διαστημοπλοίου Soyuz TMA-04M από τις 30 Μαρτίου ως τις 15 Μαΐου 2012 προκάλεσε ένα φαινόμενο «ντόμινο» σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του πληρώματος του Soyuz TMA-22. Αρχικά αποφασίστηκε να καθυστερήσει η προσγείωση του Soyuz TMA-22 από τις 16 Μαρτίου στις 30 Απριλίου. Τελικά όμως αυτή η κρίσιμη φάση της πτήσης μετατέθηκε στις 27 Απριλίου για να αποφευχθεί η λειτουργία των συνεργείων υποστήριξης της προσεδάφισης την παραμονή της γιορτής της Πρωτομαγιάς. Με την λήξη της αποστολής, τερματίστηκαν οριστικά και οι αποστολές της εκδοχής ΤΜΑ του Soyuz. Οι τρεις αστροναύτες θα αντικατασταθούν από ένα νέο πλήρωμα που θα εκτοξευτεί στις 15 Μαΐου για να συναντήσει τον Ρώσο Όλεγκ Κονονένκο, τον Αμερικανό Ντον Πέτιτ και τον Ολλανδό Αντρέ Κούιπερς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί μέχρι την 1η Ιουλίου. Το νέο πλήρωμα που θα εκτοξευτεί την επόμενη εβδομάδα θα παραμείνει στον σταθμό μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο ανεφοδιασμός του ISS με τα αυτόματα Progress φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί. Στις 22 Απριλίου το Progress M-15M συνδέθηκε επιτυχώς με το διαμέρισμα Pirs μεταφέροντας 2,35 τόνους καυσίμων, τροφίμων και νερού.

————————————————————————————————————————————

Τα σχέδια της Planetary Resources.

Και τώρα βενζινάδικα στο διάστημα!
Και ενώ οι βάρδιες στον διαστημικό σταθμό συνεχίζονται, η όλη διαδικασία δεν είναι κάτι τόσο συναρπαστικό, ούτε ανοίγει ακριβώς νέα σύνορα στην εξερεύνηση. Όμως αυτό ίσως αλλάξει (μακροπρόθεσμα). Μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα τις ΒΔ ΗΠΑ, η Planetary Resources σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους κοντινών στη Γη αστεροειδών, πόρους που ποικίλουν από νερό μέχρι πολύτιμα μέταλλα. Ο συνιδρυτής της Planetary Resources, Ελληνοαμερικανός Πίτερ Διαμαντής, μ

Keywords
Τυχαία Θέματα