Ubuntu 12.04 vs Windows 8, Πέντε σημεία σύγκρισης

11:12 9/5/2012 - Πηγή: TechBlog

Το 2012 είναι η χρονιά των λειτουργικών συστημάτων όχι μόνο επειδή θα κυκλοφορήσει τα Windows 8 η Microsoft, αλλά και λόγω της κυκλοφορίας του Ubuntu 12.04, ενός Linux Desktop που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διανομές. Εύλογο είναι να κεντρίζει το ενδιαφέρον των φίλων της τεχνολογίας μία συγκριτική παράθεση σημείων αναφοράς.

Το

πρώτο στοιχείο που απασχολεί έναν χρήστη είναι το desktop interface. To Ubuntu χρησιμοποιεί πλέον το Unity, με έναν Unity Launcher στα αριστερά και μία Dash application που λειτουργεί τόσο ως desktop search engine όσο και ως διαχείριση προγραμμάτων. Έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ευχρηστία στο Ubuntu. Το ίδιο επιδιώκει και το Windows 8 Metro Interface, το οποίο έχει αντικαταστήσει τα παράθυρα με tiles. Παρόλο που φαίνεται φρέσκο και όμορφο, ενώ μπορεί να παραμετροποιηθεί όσο το θέλει ο χρήστης, το Metro User Interface αποτελεί σημείο διχογνωμίας, καθώς εκτιμάται ότι δεν είναι το ίδιο πρακτικό με την εκδοχή των Windows 7 με το Start πλήκτρο.

Όσον αφορά στις εφαρμογές, οι χρήστες Linux εδώ και χρόνια φωνάζουν ότι υπάρχουν αρκετά προγράμματα για να κάνει κάποιος ό,τι επιθυμεί με τον υπολογιστή του. Μάλιστα, με το WINE μπορείτε να τρέξει και Windows προγράμματα στο Linux. Με τα τελευταία νέα για την έλλειψη ικανότητας αναπαραγωγής DVD στα Windows 8, το ζήτημα των εφαρμογών είναι μάλλον ένα πεδίο στο οποίο το Linux βγαίνει νικητής…

Το θέμα της ασφάλειας είναι ένα πεδίο νίκης του Linux έναντι του λειτουργικού της Microsoft. Για τα Windows υπάρχουν χιλιάδες κακόβουλα προγράμματα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει να κυκλοφορούν ιοί ακόμα και για τα Mac. Αυτό δεν σημαίνει ότι το linux είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά παραμένει ένα λειτουργικό που δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα κάποιο σοβαρό πρόβλημα με worms και άλλα σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να τρέξετε το Linux με cloud προστασία από το πρόγραμμα ClamAV.

Αναφορικά με την ευκολία χρήσης και το κόστος χρήσης, εδώ θα πρέπει να πούμε ότι καλύτερο για την τσέπη σας παραμένει το Linux, από κάθε άποψη, τη στιγμή που εξακολουθεί να παραμένει απλό και εύχρηστο και ας κυκλοφορεί ευρέως η πεποίθηση ότι το Linux είναι μόνο για geeks, με… καλώδια στον εγκέφαλο. Δεν είναι έτσι. Ένα από τα στοιχεία που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αν κάτι δεν σας αρέσει στο λειτουργικό, μπορείτε να το αλλάξετε με κάτι άλλο και να το προσαρμόσετε στις ανάγκες σας. Αυτό με τα Windows είναι… επιστημονική φαντασία. Από την άλλη μεριά, η τεράστια εμπορική επιτυχία των Windows τα καθιστούν γνώριμα σε μεγάλο πλήθος κόσμου και άρα την χρήση των επιμέρους λειτουργιών τους σχεδόν αυτονόητη για την πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν δει έστω και μία φορά στη ζωή τους οθόνη υπολογιστή.

Φυσικά και δεν θέλουμε να επιβάλλουμε απόψεις, αλλά να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι προτού κρίνει κανείς και διαμορφώσει την άποψή του, καλό είναι να δοκιμάσει και σε αυτό το σημείο προτείνουμε μία επαφή με το Ubuntu 12.04, μιας και με τα Windows 8, όλοι λίγο ή πολύ

Keywords
Τυχαία Θέματα