Απολογισμός έργου ΕΚΤ

Οι δείκτες Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας αποτελούν εργαλείο σχεδιασμού εθνικών πολιτικών.


Οι μέχρι σήμερα δράσεις για την αποτύπωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αξιοποίησή τους, αλλά και η νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για τις ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΚΤ, σε συνεργασία με τη Γενική

Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στις 2 Μαΐου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.


Στόχος της εκδήλωσης “Δείκτες ερευνητικής δραστηριότητας και σχεδιασμός πολιτικών για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία” ήταν η ανάδειξη της σημασίας των δεικτών για την ερευνητική δραστηριότητα ως απαραίτητου εργαλείου για την αποτύπωση του ερευνητικού περιβάλλοντος, την προβολή της επιστημονικής παραγωγής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τον σχεδιασμό πολιτικών για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία.


Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης υπογράμμισε πως η συστηματική και αξιόπιστη παραγωγή δεικτών είναι απαραίτητη για τη χαρτογράφηση της σημερινής κατάστασης της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα και τον σχεδιασμό πολιτικών που ανταποκρίνονται τόσο στα δυνατά και αδύναμα σημεία της χώρας, όσο και στις κοινωνικές της ανάγκες. Αναδεικνύεται έτσι ο ρόλος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, σε μια πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικής οικονομίας.


Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων ΕΤΑΚ επιτρέπει την προσαρμογή των πολιτικών στα ειδικά χαρακτηριστικά της χώρας, αποφεύγοντας την απλή μεταφορά καλών πρακτικών από το εξωτερικό. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή δεικτών είναι η υιοθέτηση αξιόπιστης μεθοδολογίας, η συγκέντρωση έγκυρων στοιχείων, η επεξεργασία και περιοδική ενημέρωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, η διαφάνεια στη συλλογή και τη διάθεσή τους, και η ανεξαρτησία του φορέα που τους εκδίδει.


Ο κ. Κ. Κοκκινοπλίτης αναφέρθηκε στον ρόλο που αναλαμβάνει το ΕΚΤ για τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και την παραγωγή δεικτών ΕΤΑΚ, και την αξιοποίησή τους από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας. Στα μελλοντικά σχέδια είναι η διαμόρφωση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για τη περιοδική συμπλήρωση των στοιχείων από τους ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις, η λειτουργία ηλεκτρονικού γραφείου υποστήριξης και η διάδοση των αποτελεσμάτων μέσω ηλεκτρονικών εκδόσεων. Επίσης ο κ. Κ. Κοκκινοπλίτης ανακοίνωσε ότι σύντομα η ΓΓΕΤ θα προχωρήσει στην προκήρυξη ανάθεσης των μελετών αποτίμησης των πιο σημαντικών προγραμμάτων της ΓΓΕΤ από το 2000 έως σήμερα, με στόχο τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό των νέων δράσεων της επόμενης προγραμματική

Keywords
Τυχαία Θέματα