Υπολογιστές με επιλογή από δύο λειτουργικά συστήματα

Ως γνωστών, η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν διανύει την καλύτερη περίοδο, κυρίως λόγω της αυξανόμενης στροφής του καταναλωτικού κοινού στα smartphones/ tablets. Ελπίδα στην ύφεση αυτή έρχεται να φέρει η προσπάθεια δημιουργίας PC τα οποία θα τρέχουν δύο λειτουργικά συστήματα, Android και Windows.

Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν την δημιουργία υπολογιστών οι οποίοι θα μπορούν να εναλλάσσουν τα δύο

δημοφιλή λειτουργικά συστήματα με το απλό πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς να χρειάζεται restart στον υπολογιστή – ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούν.

Αν και η ιδέα μπορεί να ακούγεται αρκετά υποσχόμενη, παρουσιάζονται κάποια προβλήματα πίσω από την υλοποίηση της. Τα Windows 8 έχουν προκαλέσει αρκετή σύγχυση στον κόσμο, και η προσθήκη των Android σε αυτά ίσως μπερδέψει ακόμα περισσότερο τους χρήστες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των υπολογιστών αλλά και την συμβατότητα των Android εφαρμογών, οι οποίες προορίζονται εν γένη για μικρότερες οθόνες και όχι για υπολογιστές.

«It’s too confusing a proposition with too much complexity» υποστηρίζει ο Neil Hand, υπεύθυνος του τμήματος των tablet στην Dell. «In the end, most customers care about their applications and data, not the OS behind it.»

Intel και AMD κάνουν ήδη λόγο για hybrid PCs, ενώ εταιρίες ανάπτυξης υπολογιστών όπως η Samsung και η ASUS έχουν παρουσιάσει συσκευές που υποστηρίζουν και τα δύο λειτουργικά συστήματα. Το Transformer Book Duet της ASUS θα είναι διαθέσιμο στα μέσα του έτους στην Αμερική, όμως δεν υπάρχει ακόμα πληροφόρηση για την διάθεση του Samsung Ativ Q.

Επιπρόσθετα, εταιρίες όπως η Lenovo και η Hewlett-Packard έχουν στραφεί στην χρήση Android στους υπολογιστές τους, καθότι όπως υποστηρίζουν, τα Windows 8 παρά την μεγάλη αλλαγής τους σε σχέση με παλιότερα, δεν έχουν ακόμα αρκετές βασικές εφαρμογές στο market τους, όπως για παράδειγμα το Spotify. Για αυτόν τον λόγο, ένας υπολογιστής με διπλό λειτουργικό σύστημα θα μπορέσει να καλύψει το υπάρχων κενό.

Όσον αφορά την Microsoft, έχει αρχίσει να ξανασκέφτεται το θέμα του διπλού λογισμικού, παρότι στην αρχή ήταν αντίθετη. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές, κάνει προσπάθεια να πείσει τους κατασκευαστές κινητών συσκευών να δώσουν την δυνατότητα εναλλαγής Android και Windows Phone στις νέες τους συσκευές.

Οι εξελίξεις κινούνται με ταχείς ρυθμούς παρότι η δημιουργία dual OS υπολογιστών έχει ξανασυζητηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί. Αυτή την φορά ίσως είναι πιο έτοιμη η αγορά για να το υποστηρίξει.Τι λέτε;

Keywords
Τυχαία Θέματα