«Ζοτς»: «Πείνα για τίτλους»

Απόλυτα ικανοποιημένος από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό εμφανίστηκε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τον Σέρβο τεχνικό να αναφέρεται στην... διαχρονική επιθυμία των παικτών του για την κατάκτηση τίτλων.
  Ο προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μίλησε στην «El Pais» για...

... το πώς ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ:

«Άρχισα να αγωνίζομαι από πολύ μικρός, σε ένα σχολείο στο χωριό μου. Το σημαντικότερο κίνητρο ήρθε το 1973, όταν η Γιουγκοσλαβία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Στην ομάδα ήταν ο Ντράγκαν Κικάνοβιτς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο
από το να έχεις στο σπίτι σου έναν παίκτη σαν κι αυτόν. Ήταν ένα θηρίο, αν κι ήταν μόλις 20 ετών».

... το πώς έγινε προπονητής, το 1991:

 «Είχα επικεντρωθεί στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας, όταν ο Κικάνοβιτς μου τηλεφώνησε και, ως τεχνικός διευθυντής, μου πρότεινε τη θέση στην Παρτιζάν. Έπρεπε να αποσυρθώ άμεσα. Σκεφτόμουν την απόφασή μου ολόκληρο το βράδυ. Ήθελα να γίνω προπονητής. Ο Κικάνοβιτς ήταν φίλος μου, αλλά το ίδιο ήταν και ο Ράντμιλο Μίσοβιτς, ο οποίος μου είπε ότι θα ήμουν τρελός αν το έκανα. Τελικά, δέχθηκα. Ήμουν 30-31 ετών κι είχα καλές προσφορές, με καλά χρήματα. Επίσης, γνώριζα πως θα γίνω μία ημέρα προπονητής, δεν είχα καμία αμφιβολία για αυτό. Σίγουρα, ήταν ένα ρίσκο, που δεν ήξερα εάν θα έβγαινε».

... το αστείο που κυκλοφορεί πως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που παίζουν πέντε εναντίον πέντε και στο τέλος κερδίζει ο Ομπράντοβιτς:

«Όχι, όχι, δεν κερδίζει ο άνθρωπος, αλλά οι ομάδες. Εκτιμώ πολύ τους παίκτες μου. Είμαι χαρούμενος γιατί δουλεύω με ανθρώπους που με καταλαβαίνουν. Το πιο σημαντικό σε ένα σύνολο είναι να έχουν όλοι την ίδια φιλοσοφία».

... το γεγονός ότι έχει πετύχει πολλές επιτυχίες με πολλές ομάδες:

«Πιστεύω στη φιλοσοφία που λέει πως οι παίκτες είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν. Όταν προπονείς έναν παίκτη, όταν σου κάνει μία ερώτηση, πρέπει να του δώσεις τη σωστή απάντηση, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα. Όταν ανέλαβα την Παρτιζάν, πριν από 20 χρόνια, επί τρεις μήνες δεν κοιμόμουν. Μόνο σκεφτόμουν. Πρέπει οι παίκτες να σε καταλαβαίνουν, είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώνονται. Ο προπονητής πρέπει να είναι ο ηγέτης και οι παίκτες πρέπει να ακολουθούν».

... την πορεία του Παναθηναϊκού, μετά την ήττα από τη Μπαρτσελόνα:

«Υπήρξαν κάποιες δύσκολες στιγμές, αλλά μίλησα με τους παίκτες μου, δουλέψαμε στις λεπτομέρειες και συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε πιθανότητες. Όταν χάσαμε το πρώτο παιχνίδι στη Βαρκελώνη πήγα στα αποδυτήρια στους παίκτες μου και τους είπα πως μπορούμε να κερδίσουμε τα τρία παιχνίδια που θέλαμε για να προκριθούμε στο Φάιναλ Φορ. Έτσι ήταν. Παίξαμε καλά και κερδίσαμε τρία δύσκολα παιχνίδια. Η Μπαρτσελόνα είναι μεγάλη ομάδα, παίξαμε με μεγάλη ενέργεια, δώσαμε την ψυχή μας και κοπιάσαμε πολύ. Αυτά τα παιχνίδια ήταν έπος!».

... το εάν ενοχλείται από την κριτική που του ασκείται για τον τρόπο που διαμαρτύρε
Keywords
Τυχαία Θέματα