17 οικόπεδα αυτοστέγασης παραχωρήθηκαν σε οικογένειες προσφύγων στα Κελλιά

19:17 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεκαεπτά οικόπεδα αυτοστέγασης παραχωρήθηκαν σήμερα από την Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, σε ισάριθμες δικαιούχες οικογένειες προσφύγων στην κοινότητα Κελλιών, στην οποία έχουν ήδη διαχωριστεί και παραχωρηθεί άλλα 74 οικόπεδα.

Σύμφωνα με την Υπουργό, τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραχωρήθηκαν γύρω στα 1900 οικόπεδα, από τα οποία έχουν ήδη διαχωριστεί 388, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διαχωρισμός και των υπόλοιπων 1.512 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραχωρηθούν άλλα 498 νέα οικόπεδα. Ταυτόχρονα, έχουν ετοιμασθεί

σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 νέων οικοπέδων παγκύπρια, με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσοι θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.

Η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η παραχώρηση των 17 οικοπέδων αυτοστέγασης είναι «μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για αποτελεσματική στήριξη του προσφυγικού κόσμου».

«Αυτή η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση μιας στεγαστικής πολιτικής, η οποία να αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που επέφερε στον προσφυγικό κόσμο η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή» είπε η Υπουργός.

Επεσήμανε επίσης ότι η Κυβέρνηση, «μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Η κ. Μαύρου αναφέρθηκε σε μείωση του χρόνου αναμονής των δικαιούχων για οικόπεδο αυτοστέγασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι πρόσφυγες παίρνουν το οικόπεδο τους μέσα σε ένα χρόνο από την έγκριση της αίτησης τους, ενώ τους παρέχονται άμεσα όλες οι απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες (υψόμετρα, εμβαδόν οικοπέδου), ώστε ο ενδιάμεσος χρόνος αναμονής να αξιοποιείται για την ετοιμασία των σχεδίων της κατοικίας και την αδειοδότησή της, όπως είπε.

Ανέφερε ότι η παραχώρηση οικοπέδων αυτοστέγασης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ., την παραχώρηση 10.700 τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους, την παραχώρηση Πιστοποιητικού Μίσθωσης σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ως μια ενδιάμεση λύση, αφού τελική επιδίωξη την Κυβέρνησης είναι η παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας, όπως ανέφερε.

Μέχρι σήμερα, είπε, 1158 δικαιούχοι εκτοπισθέντες έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης και επίκειται η παραχώρηση άλλων 1500 πιστοποιητικών μέχρι το τέλος του 2012, με προοπτική σύντομα να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εσωτερικών, ήδη παραχωρήθηκαν 579 τέτοια οικόπεδα σε όλες τις επαρχίες και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ο διαχωρισμός άλλων 199.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3.005 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έτσι που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι.

Τέλος, η κ. Μαύρ

Keywords
Τυχαία Θέματα