38 επιχειρήσεις και οργανισμοί βραβεύτηκαν με το μοντέλο “Investors in People”

13:46 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τριανταοκτώ κυπριακές επιχειρήσεις και οργανισμοί παρέλαβαν σε ειδική τελετή την Τρίτη τα βραβεία “Investors in People” για την εφαρμογή καλών πρακτικών και προτύπων σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ανθρώπινού τους δυναμικού.

Το έργο στην Κύπρο συγχρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η ΟΕΒ η οποία έχει πιστοποιηθεί και η ίδια με το πρότυπο.

Τα βραβεία απένειμαν η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο ‘Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου Mathew Kidd και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο Υπουργείο που ασκεί το ρόλο του ενδιάμεσου φορέα για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή 2007-20013».

Σε ομιλία η Υπουργός Εργασίας εξήρε το ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο, λέγοντας ότι μπορεί το φυσικό αέριο να αποτελεί τον δεύτερο μας πλούτο, όμως οι άνθρωποι είναι ο πρώτος και ανεξάντλητός μας πλούτος.

Η Υπουργός ανέφερε ότι Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή» της Κύπρου για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, στοχεύει στη συνεχή βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού, στην αύξηση της προσαρμοστικότητας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στην προσέλκυση και διατήρηση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Εξήρε το ρόλο της ΟΕΒ για την επίτευξη των επί μέρους στόχων και δεικτών που οδήγησαν στην επιτυχή υλοποίηση του έργου μέσα στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.

«Η προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης είναι ασφαλώς αδιαμφισβήτητη», συνέχισε η Υπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η ΕΕ με την αύξηση κυρίως της ανεργίας, το Κοινωνικό Ταμείο είναι το κατεξοχήν όργανο για αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και για αύξηση της απασχόλησης. Σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ το ταμείο αυτό να συνεχίσει να έχει πόρους για να υλοποιεί τους στόχους του.

Η κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο της θα κάνει τα πάντα για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υλοποιούνται προγράμματα που δίνουν ευκαιρίες για στήριξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης σε σύντομη παρέμβαση αναφέρθηκε στη σημασία της προώθησης βέλτιστων πρακτικών στη Κύπρο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Σημείωσε ακόμη ότι οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν χαρίζονται σε κανένα και ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες και τα διευθυντικά στελέχη σήμερα χρειάζεται να επιστρατεύσουν όλες τις διοικητικές τους ικανότητες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και να τις οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Το “Investors in People” είναι το πρώτο ποιοτικό πρότυπο που εστιάζει στο ανθρώπινο δυναμικό και βοηθά τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Δημιουργήθηκε το 1990 με πρωτοβουλία της Βρετανικής Κυβέρνησης, δραστηριοποιείται σε 50 χώρες παγκοσμίως και έχει υιοθετηθεί από περισσότερες από 70.000 επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Το πρόγραμμα στην Κύπρο συγχρηματοδοτείται σε προκαθορισμένο ποσοστό 70% και 85% ανάλογα με τον άξονα προτεραιότητας , από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και κατά το υπόλοιπο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται συγκεκριμένα έργα και σχέδια χορηγιών με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα