AKEΛ: Ανακοίνωση για το θάνατο του Αντρέα Πούγιουρου

18:22 20/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην δημάρχου Αμμοχώστου και επίτιμου Δημάρχου της πόλης του Ευαγόρα, Αντρέα Πούγιουρου.

Ο Αντρέας Πούγιουρος εκλέγηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος Αμμοχώστου το 1953 ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ και συνέχισε να υπηρετεί αυτό το αξίωμα μέχρι και το 1978, για να επανεκλεγεί στην συνέχεια το 1991 και το 1996.

Ο Αντρέας Πούγιουρος συνέδεσε

το όνομα του με την πόλη της Αμμοχώστου την οποία υπηρέτησε πιστά και με επιτυχία τυγχάνοντας ευρύτατης αποδοχής από τους Αμμοχωστιανούς.

Οι αγώνες του Αντρέα Πούγιουρου δεν αφορούσαν μόνο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Αμμοχώστου μέχρι και την Τούρκικη Εισβολή το 1974. Διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στον αγώνα για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού ενώ διαφώνησε με την τριμερή του Λονδίνου το 1956 και με τις συμφωνίες της Ζυρίχης – Λονδίνου, όντας μέλος της Ελληνοκυπριακής αποστολής που συνόδευσε το Μακάριο στο Λονδίνο μαζί με άλλους δημάρχους και παράγοντες της Αριστεράς.

Στην περίοδο μετά το 1974 ανάπτυξε έντονη δραστηριότητα με την προβολή της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και των θέσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς γενικότερα για το Κυπριακό, υπερασπίζοντας σθεναρά τα δίκαια της Κύπρου από διάφορα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Φόρα και παλεύοντας για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Υπηρέτησε επίσης με επιτυχία άλλα πολιτειακά αξιώματα, ως Πρέσβης της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων, Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Γής ενώ παράλληλα υπήρξε και ένας σημαντικός και ικανός νομικός – δικηγόρος.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αντρέα Πούγιουρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα