George Soros: Ευρωομόλογο ή γερμανική έξοδο από το ευρώ

14:38 1/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το μέλλον της ευρωζώνης βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας δηλώνει με άρθρο του στην εφημερίδα “Γκάρντιαν” ο Τζορτζ Σόρος.

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, από τη στιγμή που το Βερολίνο θέλοντας ή μη ηγείται της νομισματικής ένωσης θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην αμοιβαιοποίηση του χρέους των χωρών-μελών με την έκδοση κοινού ευρωομολόγου ή αν θα επιλέξει τη γερμανική έξοδο.

Η μία επιλογή, αυτή του ευρωομολόγου που θα συνοδεύεται και από τον από κοινού συντονισμό των εθνικών τραπεζικών συστημάτων, είναι κατά τον κ. Σόρος ο μοναδικός τρόπος

να λειτουργήσει σωστά το ενιαίο νόμισμα. Το ευρωομόλογο «θα έκανε θαύματα», αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς μαζί με την τραπεζική ένωση θα επέτρεπε στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις τους σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον.

«Αν η Γερμανία και οι άλλες πιστώτριες χώρες δεν είναι πρόθυμες να αποδεχθούν τις υποχρεώσεις που μπορεί να συνοδεύουν το ευρωομόλογο, τότε θα πρέπει να αποχωρήσουν, να αφήσουν το ευρώ με μια φιλική συμφωνία και να επιτρέψουν στην υπόλοιπη ευρωζώνη να εκδώσει ευρωομόλογα», υποστηρίζει ο Τζορτζ Σόρος.

Θεωρεί ωστόσο ότι θα ήταν προτιμότερο για τη Γερμανία να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Έτσι θα οφελείτο από την ανάκαμψη των χωρών της περιφέρειας, την οποία θα επέτρεπε η έκδοση ευρωομολόγου. Σε αντίθετη περίπτωση το Βερολίνο θα αντιμετώπιζε την προοπτική ενός υπερτιμημένου εθνικού νομίσματος και ζημιές στο ενεργητικό που κατέχει σε ευρώ, είπε.

Κατά τον κ. Σόρος οποιαδήποτε από τις δύο αποφάσεις θα ήταν προτιμότερη της σημερινής κατάστασης που «επιτρέπει στη Γερμανία να επιδιώκει τα στενά αντιλαμβανόμενα εθνικά της συμφέροντα, ωθώντας όμως την ευρωζώνη ως σύνολο σε μια μακράς διαρκείας ύφεση που θα επηρεάσει και τη Γερμανία.

Ο Τζορτζ Σόρος προειδοποιεί ότι τα μέτρα της λιτότητας δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Γερμανίας και για το λόγο ότι είναι πολιτικά και ανθρωπίνως ανυπόφορα: «Στο τέλος δεν θα γίνουν ανεκτά. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το ευρώ να καταστρέψει την ΕΕ και να αφήσει την Ευρώπη να βράζει με μνησικακίες και αδιευθέτητες διαφορές».

Ο κ. Σόρος καταφέρεται επίσης κατά του Γερμανού οικονομολόγου Χανς Βέρνερ Ζιν που προκρίνει την έξοδο των χωρών της Μεσογείου. Ο κ. Σόρος σημειώνει ότι αυτό θα σήμαινε κήρυξη χρεοστασίου από τις χώρες αυτές και πρόκληση παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής που ίσως δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από τις αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα