H ΕΔΟΝ για την επέτειο υπογραφής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού

18:26 19/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ χαιρετίζει για άλλη μια χρονιά την 20η Νοεμβρίου κατά την οποία τιμάται η υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1989. Τη Σύμβαση επικύρωσαν 193 χώρες, εκτός από τη Σομαλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην Κύπρο η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1990. Η Σύμβαση αυτή αποτελεί το πρώτο

Διεθνές κείμενο που καθορίζει εγγυήσεις για όλο το φάσμα των δικαιωμάτων του παιδιού και δεσμεύει τα κράτη που την υιοθέτησαν, ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι, τα παιδιά θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους και ότι θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουν δραστήρια και δημιουργικά στην κοινωνία τους.

Συγκεκριμένα, μέσα από την εν λόγω Σύμβαση διασφαλίζεται το δικαίωμα του κάθε παιδιού στην ισότιμη συμμετοχή και μεταχείριση, στη διασφάλιση των βασικών αναγκών, στη συμμετοχή σε κέντρα λήψης αποφάσεων και στην έκφραση άποψης σε οτιδήποτε το αφορά, εντός σχολείου, εντός της οικογένειας και εντός της κοινωνίας, είτε είναι μαθητής δημοτικού ή γυμνασίου, είτε είναι μαθητής λυκείου ή τεχνικής, είτε είναι παιδί μεταναστών με ή χωρίς τα χαρτιά τους.

Ως ΕΔΟΝ, από την αρχή της δράσης μας, στηρίζουμε και προωθούμε τα δικαιώματα του παιδιού. Μέσα από τη στήριξη του ελεύθερου μαθητικού συνδικαλισμού στα λύκεια και στις τεχνικές, ούτως ώστε τα παιδιά να μπορούν να οργανώνονται και να διεκδικούν, για να μεταφέρουν τις απόψεις τους στην κοινωνία μέσα από τις ΕΣΕΜ και την ΠΣΕΜ.

Αγωνιζόμαστε μέσα και από τη δράση του Παιδικού Κινήματος των ΕΔΟΝόπουλων, ούτως ώστε τα παιδιά να μπορούν να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, μέσα από δημιουργική ψυχαγωγία, να μαθαίνουν τα δικαιώματα τους και να εκφράζουν την άποψη τους ελεύθερα. Στόχος μας είναι τα παιδιά να μαθαίνουν να αντικρίζουν ανεξάρτητα και κριτικά τα γεγονότα, να αναζητούν και να προβληματίζονται, να συζητούν και να αγωνίζονται για τη διαμόρφωση ενός κόσμου ειρήνης και ασφάλειας. Οι αξίες λοιπόν που το Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων προσπαθεί να καλλιεργήσει στα παιδιά αποτελούν ανάχωμα σε φαινόμενα που καλλιεργεί το καπιταλιστικό σύστημα, όπως αυτά του ατομικισμού, του ωφελιμισμού, της αδράνειας, του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας. Φαινόμενα που και στη δική μας κοινωνία αναπτύσσονται και που δυστυχώς κύρια θύματα τέτοιων συμπεριφορών είναι πρώτιστα τα παιδιά.

Δυστυχώς, παρατηρούμε καθημερινά την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού, από χώρες που επικύρωσαν και κατά συνέπεια θα έπρεπε να δεσμεύονται από τη Σύμβαση.

Στην Κύπρο έχουν γίνει πολλά βήματα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού και της ποιότητας ζωής του. Ωστόσο τα Κυπριόπουλα στερούνται το βασικό τους δικαίωμα να ζούνε, να δημιουργούν και να αναπτύσσονται σε μια χώρα ελεύθερη, μακριά από κατοχικούς στρατούς και συρματοπλέγματα.

Ταυτόχρονα, οι σημερινές συνθήκες της Κύπρου στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επηρεάζουν και τα παιδιά. Όλο και πιο συχνά, ακούμε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν παίζουν στο διάλειμμα επειδή δεν έχουν δύναμη να τρέξουν από την πείνα, όλο και περισσότερα παιδιά κυκλοφορούν με παλιά ρούχα και παπούτσια επειδή οι οικογένειες τους αδυνατούν να αγοράσουν τα βασικά.

Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον μας. Η προστασία τους μέσα από την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού αποτελεί επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε. Πιστεύουμε ότι, για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται ένας συνεχής και καθημερινός αγώνας. Απαιτείται η κινητοποίηση όλων των λαών. Η προσπάθεια όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της ανθρωπότητας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κόσμου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα