Kατάρρευση απειλεί το σύστημα δημόσιων μεταφορών, σύμφωνα με βουλευτές

16:25 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αντιμέτωπο με ολοκληρωτική κατάρρευση βρίσκεται το σύστημα δημόσιων επιβατικών μεταφορών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος απεύθυνε έκκληση προς τις έξι ανάδοχες εταιρείες λεωφορείων που εμπλέκονται στο σύστημα και προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων «το συντομότερο δυνατό να διευθετηθούν τα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Σωτήρης Κωλέττας χαρακτήρισε, ενώπιον της Επιτροπής, επιτυχημένο

το σύστημα δημόσιων επιβατικών μεταφορών για τις ανάγκες του τόπου, ωστόσο, διερωτήθηκε κατά πόσον «θα πρέπει να κλείσουμε το σύστημα γιατί δεν μπορούν (οι εταιρείες) να πάρουν δάνεια» από τις τράπεζες «για να αντικαταστήσουν τα παλαιά τους λεωφορεία».

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε κυβερνητικό νομοσχέδιο για έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ (16 εκ. ευρώ από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και 5 εκ. ευρώ από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Συγκοινωνιών), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση του προγράμματος υλοποίησης του σχεδίου αναβάθμισης των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορείο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «από τη μια είναι σεβαστή η θέση του Υπουργείου Συγκοινωνιών ότι διαφωνεί με τις πρόνοιες της συμφωνίας που είχε καταλήξει το 2009» και «δικαιούται ακόμη και να θέλει να διαφοροποιήσει αυτούς τους όρους», αλλά «από την άλλη δεν μπορούμε να αγνοούμε το γεγονός ότι προβάλλεται ο ισχυρισμός από πλευράς των εταιρειών λεωφορείων ότι αυτή τη στιγμή δεν καταβάλλονται ούτε καν τα έξοδα των εταιρειών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του συστήματος».

Πρόσθεσε ότι «ο λογιστής των εταιρειών έχει ισχυριστεί ότι κάθε μήνα οι εταιρείες λεωφορείων ζημιώνουν περί 200 με 300 χιλιάδες ευρώ και πλέον οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να τους δώσουν άλλες διευκολύνσεις».

«Αρα οδεύουμε προς την κατάρρευση και τη χρεοκοπία του συστήματος και αν αυτό είναι που επιδιώκει το Υπουργείο Συγκοινωνιών καλύτερα να το πει δημόσια για να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους μαζικών δημόσιων επιβατικών μεταφορών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν πρόθεση είναι η ομαλή λειτουργία του συστήματος τότε άμεσα θα πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι εκπρόσωποι εταιρειών ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής ότι «ακόμη και τα 21 εκ. ευρώ να δώσουμε, κάποιες εταιρείες μέσα στους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας».

Απευθυνόμενος στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε «κατά πόσον επιθυμεί η Κύπρος να έχει ένα σύστημα δημόσιων μεταφορών γιατί κανένα δεν μπορεί να χαροποιεί το γεγονός ότι βιώνουμε εδώ και κάποια χρόνια μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και των εταιρειών δημοσίων μεταφορών».

«Η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια διατείνεται εδώ και αρκετό καιρό ότι έχει επιλύσει τα προβλήματα των δημόσιων συγκοινωνιών», αλλά «η πραγματικότητα που διαφέρει από τις διακηρύξεις είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα