Αυξάνονται τα άτομα που ζητούν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

13:01 29/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και σήμερα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, αφού είναι η ημέρα που δίδονται στους δικαιούχους τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται οι οικογένειες οι οποίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κατάσταση και την ανεργία που τους έχει πλήξει. Μέχρι τις έξι σήμερα το απόγευμα που θα κλείσει τις πύλες του το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αναμένεται ότι θα εξυπηρετηθούν άνω των χιλίων ατόμων.

Ωστόσο εκτός από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να πάρει τα απαραίτητα τρόφιμα, υπήρχαν και αρκετοί που με τα διπλοκάμπινα

αυτοκίνητα τους μετέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο φρούτα και φθαρτά, όπως αγκινάρες, σέλινα, πατάτες, πορτοκάλια, μανταρίνια και άλλα είδη, τα οποία σχημάτιζαν βουνά έξω από το κτίριο.

Ένα ζευγάρι είχε σήμερα αγοράσει 300 κιλά λαβράκι, ύστερα από προτροπή των υπευθύνων του Παντοπωλείου και αρκετοί εθελοντές έβαζαν σε σακούλες τρία ψάρια για κάθε οικογένεια. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία μαθητών και μαθητριών της 7ης τάξης της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας, που με τις στολές τους κάθε Παρασκευή την ώρα της Γυμναστικής, μεταβαίνουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και βάζουν σε σακούλες τα τρόφιμα και τα λαχανικά. Ταυτόχρονα βοηθούν όσους έχουν ανάγκη να μεταφέρουν τις σακούλες στα αυτοκίνητα τους.

Από το πρωί βρισκόταν στο κτίριο και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ίσως σήμερα η προσέλευση να είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη Παρασκευή που δίνουμε τρόφιμα. Βλέποντας όμως τις εκατοντάδες άτομα να περιμένουν να πάρουν ό,τι δικαιούνται, δεν πρέπει να ξεχνούμε τα 30 και πλέον άτομα που βρίσκονται στα μετόπισθεν που είναι οι αφανείς ήρωες και βοηθούν στο να διεκπεραιωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται κάθε Παρασκευή».

Ο κ. Λουρουτζιάτης εξέφρασε «τις ευχαριστίες του Δήμου Λάρνακας γιατί η βοήθεια των εθελοντών είναι αυτή που δίνει δύναμη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο να συνεχίσει. Θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στους ανώνυμους πολίτες που προσφέρουν τρόφιμα, όπως φθαρτά, φρούτα ακόμα και ψάρι για να δίνονται με τη σειρά τους σε όσους έχουν ανάγκη».

Πρόσθεσε ότι «την περασμένη Παρασκευή η κυπριακή κοινότητα του Μπαχρέιν πραγματοποίησε έρανο μεταξύ τους και μας έδωσαν μετρητά τα οποία χρησιμοποιήσαμε για να αγοράσουμε τρόφιμα. Αυτή η κοινωνική αλληλεγγύη, η συμπαράσταση του ενός προς τον άλλο, είναι αυτό που χαρακτηρίζει την αγάπη με την οποία λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου να δυσχεραίνει, αντιλαμβανόμαστε ότι θα αυξάνονται τόσο οι αιτήσεις για βοήθεια, όσο και οι δυσκολίες του κόσμου, αφού το κάθε άτομο έχει τη δική του ιστορία».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λουρουτζιάτης είπε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη μορφή εξουσίας προς το δημότη, εκείνη που αφουγκράζεται την έγνοια και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας. Εχουμε νοιώσει την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε πάνω στο πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης και γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο οποίο όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εργάζονται μαζί ακριβώς για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια».

Ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να οργανωθούμε διαδημοτικά, δηλαδή όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τόσο οι Δήμοι όσο και οι Κοινότητες και να μην γίνεται κατακερματισμός. Ισως ένα από τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι και ο μεγάλος αριθμός των Δήμων και των Κοινοτικών Συμβουλίων που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας κατακερματισμός της προσπάθειας, των μέσων που ολοένα και φθίνει» είπε και σημείωσε πως «θα πρέπει τελικά να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο».

Ερωτηθείς κατά πόσον, λόγω του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που ζητούν βοήθεια, ο Δήμος Λάρνακας προσανατολίζεται στην δημιουργία «παραρτήματος» του Κοινωνικού Παντοπωλείου, απάντησε πως «δεν έχουμε υπόψη μας ούτε να μετακινηθούμε από εδώ αλλά ούτε και να δημιουργήσουμε παράρτημα αλλού. Αυτός είναι ο χώρος μέσα στον οποίο θα λειτουργούμε και αυτό είναι το κύτταρο της αλληλεγγύης που θέλουμε να δραστηριοποιούμε».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας αποκάλυψε επίσης ότι «έχουμε αρχίσει να εξετάζουμε τη λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου που θα λειτουργεί σε ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα στο κτίριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λάρνακας. Ωστόσο αυτό θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την εθελοντική παρουσία γιατρών οι οποίοι θα εξετάζουν ασθενείς δωρεάν και θα παρέχουν, στις περιπτώσεις που χρειαστεί, ιατρικές συνταγές».

Keywords
Τυχαία Θέματα