Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2012 προβλέπει η ΙΕΑ

16:17 11/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ζήτηση για πετρέλαιο από τις αναδυόμενες χώρες φέτος θα αντισταθμιστεί από τη χαμηλότερη κατανάλωση των αναπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στη μηνιαία έκθεσή της, η IEA αναφέρει ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιταχυνθεί

σταδιακά το 2012 από τη σχεδόν μηδενική αύξηση το πρώτο τρίμηνο σε αύξηση 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως από το τέταρτο τρίμηνο.

”Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2012, σε 90,0 εκατ. βαρέλια, με την αύξηση της ζήτησης στα μη μέλη του ΟΟΣΑ να υπερκαλύπτουν τη μείωση της ζήτησης στις χώρες του ΟΟΣΑ”, σημειώνει η IEA.

Η μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω οφείλεται στην οριακή βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ΙΕΑ.

”Τέσσερις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου – Κίνα, ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία – θα κυριαρχήσουν της ζήτησης το 2012”, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

Η αύξηση της κινεζικής ζήτησης αναμένεται να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία της το 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε 9,9 εκατ. βαρέλια ή σχεδόν το ήμισυ της συνολικής αύξησης της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά οι μεγάλες μειώσεις προβλέπονται στην Ευρώπη, υποχωρώντας κατά 0,3 εκατ. βαρέλια, στα 13,9 εκατ. βαρέλια και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα μειωθεί κατά 0,2 εκατ. βαρέλια σε 18,7 εκατ. βαρέλια.

Η Ιαπωνία, όπου η οικονομία ανακάμπτει από το σεισμό του περασμένου έτους και το καταστροφικό τσουνάμι, αναμένεται να αντιστρέψει την τάση του ΟΟΣΑ με τη ζήτηση να αυξάνεται 40.000 βαρέλια την ημέρα σε 4,5 εκατ. βαρέλια, ως αποτέλεσμα της απόφασης της χώρας να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 0,6 εκατ. βαρέλια σε 91,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνει η IEA.

Keywords
Τυχαία Θέματα