Αύξηση των θυμάτων τροχαίων στην Κύπρο κατά 18% το 2011

18:57 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα θύματα τροχαίων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 18% το 2011 σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ μαζί με εκείνη της Σουηδίας.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στην Κύπρο τα θύματα των τροχαίων αυξήθηκαν από 75 ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2010 σε 88 το 2011. Στην Ελλάδα

μειώθηκαν από 111 σε 97 (μείωση 13%), ενώ στην ΕΕ η μείωση ήταν 2%.

Την περίοδο 2001/2010 ο αριθμός των θυμάτων τροχαίων στην Κύπρο μειώθηκε κατά 39% στην Κύπρο έναντι μέσης μείωσης 43% στην ΕΕ και 33% στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μεταφορών Σιμ Κάλας, τα περυσινά στοιχεία για το σύνολο της Κοινότητας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί η μείωση των θανάτων από οδικά ατυχήματα ήταν η μικρότερη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εντείνουμε σοβαρά τις προσπάθειές μας σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών για να επιτύχουμε το στόχο μας να μειωθούν κατά το ήμισυ και πάλι οι θάνατοι από οδικά ατυχήματα έως το 2020, ενώ έστειλε επιστολή στους υπουργούς όλων των κρατών μελών προκειμένου να τους ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τα εθνικά σχέδια επιβολής μέτρων οδικής ασφάλειας για το 2012.

Οι τρεις βασικές αιτίες των τροχαίων είναι, σύμφωνα με την Κομισιόν, η μη χρησιμοποίηση της ζώνης ασφαλείας, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και η παραβίαση των σηματοδοτών.

Ο Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι το 2012 πρόκειται να εστιάσει τις προσπάθειες τους στα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσικλέτες, προκειμένου να αντιστραφεί η τρέχουσα τάση και να αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νεκρών, ενώ μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται είναι ο περιορισμός της πρόσβασης νεαρών ατόμων σε μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού.

Τον Ιούλιο του 2010 η Επιτροπή θέσπισε προγράμματα με στόχο να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των θανάτων από οδικά ατυχήματα στην ΕΕ τα επόμενα 10 χρόνια. Οι πρωτοβουλίες που προτάθηκαν στις «ευρωπαϊκές πολιτικές κατευθύνσεις για την οδική ασφάλεια το διάστημα 2011-2020» ποικίλλουν ως προς το αντικείμενο: καθορισμός υψηλότερων προτύπων για την ασφάλεια των οχημάτων, η βελτίωση της εκπαίδευσης των χρηστών των οδών και η ενισχυμένη επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προσδιόρισε ένα μίγμα πρωτοβουλιών οι οποίες εστιάζουν στην επίτευξη βελτιώσεων στα οχήματα, στην υποδομή και στη συμπεριφορά των χρηστών των οδών. Υπάρχουν επτά στρατηγικοί στόχοι, όπως η βελτίωση των μέτρων ασφάλειας σε οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, η κατασκευή ασφαλέστερων αυτοκινητοδρόμων, αλλά και έμφαση στους επαρχιακούς, η κατασκευή ευφυέστερων οχημάτων, η εισαγωγή αυστηρότερους κανόνων εκπαίδευσης οδηγών και χορήγησης αδειών, η βελτίωση της επιβολής του νόμου, οι στοχευμένες δράσεις για αντιμετώπιση τραυματισμών και η νέα επικέντρωση στην ασφάλεια των μοτοσικλετιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα