Συνέδριο και διαμαρτυρία ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ για το 64ο

17:52 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τη διοργάνωση έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου αλλά και διαμαρτυρία που ακολούθησε έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην πρόταση νόμου των βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Νικόλα Παπαδόπουλου (ΔΗΚΟ) και Ζαχαρία Κουλία (Ανεξάρτητος) για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το 63ο στο 64ο έτος.

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης

Νεοφύτου ανέφερε ότι η Συντεχνία δεν συμφωνεί με την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης γιατί πιστεύει ότι πρέπει να εξασφαλίζεται για τους εργαζόμενους χρόνος, προϋποθέσεις για ευημερία και ποιότητα ζωής μετά από πολλά χρόνια δουλειάς.

«Πιστεύει», πρόσθεσε, «ότι πρέπει να γίνεται ανανέωση και να δίνονται ευκαιρίες στη νέα γενιά να μπαίνουν έγκαιρα στην αγορά εργασίας και να αξιοποιούν τα προσόντα και τις δυνατότητες τους να προσφέρουν».

Ο Αντώνης Νεοφύτου ανέφερε παράλληλα ότι το επιχείρημα για σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής και για οφέλη από τα περισσότερα χρόνια δουλειάς ανατρέπεται από την απώλεια των δυνατοτήτων των νέων και τον έγκαιρο εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Σημείωσε δε ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ θα αντιδράσει δυναμικά γιατί, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προστατεύσει το θεσμό των εργασιακών σχέσεων, το ίδιο το δικαίωμα της οργάνωσης και τα ωφελήματα των εργαζομένων, καλώντας παράλληλα όλους τους εργαζόμενους να σφυρηλατήσουν την ενότητα τους.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΠΕΟ Σωτήρης Φελλάς είπε ότι το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας καταδικάζει την επιχειρούμενη προσπάθεια για υπόσκαψη του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας και της μονομερούς και αυθαίρετης αλλοίωσης όρων απασχόλησης των εργαζομένων.

«Εκφράζουμε», είπε, «την έντονη διαφωνία μας στη πρόταση για αύξηση στα όρια αφυπηρέτησης, η οποία αν εφαρμοστεί θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και θα πλήξει ένα σημαντικό δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο».

Ο κ. Φελλάς ανέφερε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης «δεν τεκμηριώνει με κανένα τρόπο το δημόσιο συμφέρον», αλλά «αντίθετα δίνει σαφώς το μήνυμα ότι είναι εισήγηση με σκοπιμότητες, άσχετες με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κράτους, των εργαζομένων και της νεολαίας του τόπου μας και σχετίζεται περισσότερο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν να προωθήσουν, την υπόσκαψη των εργασιακών σχέσεων, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά και την εξυπηρέτηση πρόσκαιρων πολιτικών κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Χρίστος Αλέκου, ο οποίος εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος του τη βεβαιότητα ότι η πρόταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος δεν ωφελεί αλλά αντίθετα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, αυξάνοντας παράλληλα την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους.

Ο κ. Αλέκου ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση χαρακτηρίζεται από προχειρότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα