Αίτηση στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας για ομοφυλοφιλία στα κατεχόμενα

20:41 6/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αίτηση για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στα κατεχόμενα ως το τελευταίο μέρος σε περιοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται ‘ποινικό’ αδίκημα κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια στην Ομοφοβία, η υπόθεση ενάντια της Τουρκίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, σημαίνει ότι η Τουρκία, στην οποία η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα, θα πρέπει να υπερασπιστεί την κληρονομιά από τη βρετανική αποικιοκρατία που ισχύει ακόμα στο ψευδοκράτος.

Η αίτηση, η οποία έχει κατατεθεί υπό συνθήκες ανωνυμίας από τον αιτητή λόγω φόβων ότι θα του προσαχθούν «κατηγορίες» στα κατεχόμενα, ισχυρίζεται ότι η ιδιωτική και η οικογενειακή ζωή του παραβιάζονται από την ύπαρξη των εν λόγω «νόμων».

Συμπεριλαμβάνεται επίσης το επιχείρημα ότι η διάκριση στην οποία υπόκειται ισοδυναμεί με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.

Η υπόθεση έχει κατατεθεί εκ μέρους του αιτητή από το Human Dignity Trust, ένα διεθνές οργανισμό που χρησιμοποιεί νομικά μέσα για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας ανά το παγκόσμιο.

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικεφαλής του Οργανισμού Jonathan Cooper δήλωσε ότι «το γεγονός ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις συνεχίζουν να καθιστούν ‘ποινικό αδίκημα’ στη «Βόρεια Κύπρο» είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για θέμα δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων αλλά για την τήρηση των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Cooper, περισσότερα από 80 νομικά συστήματα σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να θεωρούν την ομοφυλοφιλία ως ποινικό αδίκημα, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν τις μισές χώρες στον κόσμο.

Η υπόθεση υποστηρίζεται από την Πρωτοβουλία ενάντια στη Ομοφοβία στα κατεχόμενα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που εργαζόμαστε σε βάση pro bono με το Human Dignity Trust για ένα τόσο σημαντικό σκοπό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, ενώ προστίθεται ότι «αυτή η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο μια ξεκάθαρη παραβίαση διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελπίζουμε να δούμε τη συμπερίληψη νομικών και ηθικών υποχρεώσεων στην απόφαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα