Άμεση μείωση του κατώτατου μισθού αναμένει από την Ελλάδα η Κομισιόν

18:56 6/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει καθυστέρηση από ελληνικής πλευράς στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οπως είπε, οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας έχουν ξεπεραστεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας

ότι η Κομισιόν και οι εταίροι αναμένουν από την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να δεσμευθούν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να συνέλθει το γιούρογκρουπ προκειμένου να την επικυρώσει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο χρόνος είναι πλέον ασφυκτικά περιορισμένος γιατί θα πρέπει να προωθηθούν μια σειρά νομικά θέματα, κυρίως για την υλοποίηση του «κουρέματος» των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς προηγούμενη δέσμευση της Ελλάδας, είπε.

Ο Αμαντέο Αλταφάιγ ισχυρίστηκε ότι η τρόικα δεν ζητάει στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος πρόσθετα μέτρα, αλλά την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο πρώτο πρόγραμμα. Δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα (η προηγούμενη κυβέρνηση), οι οποίες είτε δεν εφαρμόστηκαν σωστά, είτε δεν απέδωσαν, είτε υιοθετήθηκαν και δεν εφαρμόστηκαν καθόλου, ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος επέμεινε στην ανάγκη μείωσης του κατώτατου μισθού, για την οποία άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι είναι μονόδρομος. Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του προέβη σε σύγκριση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Οπως είπε, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι 751 ευρώ, ο οποίος εάν υπολογιστεί με 14 μισθούς φτάνει τα 870 ευρώ/μήνα, ενώ στην Πορτογαλία ανέρχεται σε 566 ευρώ και στην Ισπανία 548 ευρώ. Στόχος είναι να μπει η Ελλάδα στις ράγες, ανησυχούμε για την κοινωνική κατάσταση αλλά πρέπει να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα της οικονομίας, μέσω των διαρθρωτικών μέτρων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, επισήμανε.

Ο Αμαντέο Αλταφάιγ μίλησε για επίδειξη μιας άνευ προηγουμένου αλληλεγγύης των εταίρων στον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας ότι οι φορολογούμενοι Ευρωπαίοι πολίτες που στηρίζουν την Ελλάδα είναι φυσικό να ζητούν δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα.

«Η μπάλα» βρίσκεται πλέον στην περιοχή της Ελλάδας, η οποία έζησε πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της και θα έφτανε στην πτώχευση εάν δεν υπήρχαν οι εταίροι της», είπε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν το προκάλεσε η τρόικα, ούτε το ευρώ, αλλά τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας, κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, η προωθούμενη μείωση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα, προκάλεσαν σήμερα την αντίδραση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (CES). Η ΓΓ Μπερναντέτ Σεγκόλ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε τονίζει ότι «η απόφαση (για τη μείωση του κατώτατου μισθού) που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικα καταργεί στην ουσίας τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, παραβιάζει τις συμβάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ κινείται

Keywords
Τυχαία Θέματα