ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ πήραν 2 εκατ. ευρώ από τη FOCUS (Έντονες αντιδράσεις κομμάτων)

11:27 16/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, κατέληξαν 2 εκατ. ευρώ από την εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION την περίοδο 2007-08 όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», επικαλούμενο τις έρευνες των ανακριτών. Η FOCUS είναι ιδιοκτησίας του Μιχάλη

Ζολώτα, φίλου και στενού συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ΑΚΕΛ φαίνεται να πήρε συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ποσό που φθασε εμμέσως στο κόμμα. Συγκεκριμένα η πρώτη δόση, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, καταβλήθηκε σε λογαριασμό, που διατηρούσε στη Λευκωσία μία υπεράκτια εταιρεία και το υπόλοιπο μισό εκατομμύριο σε λογιστικό/ελεγκτικό γραφείο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ έλαβε απευθείας ποσό 500 χιλιάδων ευρώ σε δέκα εμβάσματα των 50 χιλιάδων.

Αντίδραση ΔΗΚΟ

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» για τη χρηματοδότηση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ οφείλουν να απολογηθούν στον κυπριακό λαό για τα δύο εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να κατέληξαν στα ταμεία τους, από την εταιρεία Focus Maritime Corporation, ιδιοκτησίας του κ. Μιχάλη Ζολώτα, ο οποίος φέρεται να είναι φίλος και συνεργάτης του κ. Βγενόπουλου.

Αναπόφευκτα, η αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου διαπλοκής κάνει τους πολίτες να θέτουν ένα μείζων διπλό ερώτημα:
Γιατί κάποιο πρόσωπο ή κάποια εταιρεία να εισφέρει τόσο υπέρογκα χρηματικά ποσά σε δυο κόμματα και, κυρίως,
γιατί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποδέχτηκαν μια τέτοια σκανδαλώδη χρηματοδότηση;

Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Τέτοια φαινόμενα διαπλοκής προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες οι οποίοι μαστίζονται καθημερινά από την οικονομική χρεωκοπία και οι οποίοι αναμένουν αν μη τι άλλο διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης και λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας στη βάση της έκθεσης Γκρέκο, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Σε κάθε όμως περίπτωση, επαναλαμβάνουμε αυτό που ο κάθε πολίτης ζητά:
Διαφάνεια και πάταξη της διαπλοκής. Μόνο έτσι, θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών η οποία σήμερα πλήττεται βάναυσα από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Αντίδραση από ΕΔΕΚ

Να δώσουν εξηγήσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα εκατομμύρια της FOCUS

Αντί δημόσιας και θαρραλέας παραδοχής της δωροδοκίας τους από την ελληνική εταιρεία FOCUS του επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα, στενού συνεργάτη του Αντρέα Βγενόπουλου, οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επέλεξαν την σιωπή μέχρι τέλους. Σήμερα υπήρξαν τα αποκαλυπτήρια από την εφημερίδα «Πολίτης». Τα δύο πολιτικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που αποδεικνύεται ότι υπήρξαν ένοχα διαπλοκής σε ύποπτη διαδρομή χρήματος είναι διπλά εκτεθειμένα. Yπήρξαν ένοχα δωροληψίας από επιχειρηματία που σχετίζεται με την άλωση και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και επέδειξαν ευθυνόφοβο συμπεριφορά απαράδεκτη και κατακριτέα για πολιτικά κόμματα που επαγγέλλονται την διαφάνεια, την εντιμότητα, την πολιτική διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Είναι προφανές από τα όσα σήμερα αποκαλύπτονται ότι την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση άλωσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, οι ηγεσίες των δύο πολιτικών κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επέλεγαν την δωροληψία των «τριάκοντα αργυρίων».

Αναμένουμε τώρα τις εξηγήσεις των δύο κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Τόσο για την δωροληψία όσο και για την αντιπαροχή αλλά και την επιμονή τους στην επί πολλούς μήνες σιωπή και απόκρυψη. Αναμένουμε επίσης της ενέργειες του Γενικού Εισαγγελέα.

Σημειώνουμε ότι η επιμονή της ΕΔΕΚ για το θέμα της Focus αποδίδει καρπούς και διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα είμαστε αμείλικτοι στον πόλεμο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Θα δώσουμε κάθε στήριξη στη Γενική Εισαγγελία για να μπορέσει να ολοκληρώσει θετικά και αξιόπιστα το δύσκολο έργο που ανέλαβε να διεκπεραιώσει για αποκάλυψη και προσφυγή στη δικαιοσύνη όλων όσων ενέχονται στο σκάνδαλο της οικονομίας και όχι μόνο.

Ανακοίνωση Συμμαχίας Πολιτών

ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, τρέφονται, συντηρούνται και διογκώνονται με υπέρογκα ποσά από παράδοξες δοσοληψίες

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, είναι τα δυο μεγάλα κόμματα που τρέφονται, συντηρούνται και διογκώνονται με υπέρογκα ποσά από παράδοξες δοσοληψίες. Το Κομματικό κατεστημένο στο μεγαλείο του.

Ακόμη ηχούν στα αφτιά μας οι μεγαλόστομες Κυριακάτικες δηλώσεις των κυρίων Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού περί αναγκαιότητας κάθαρσης και ενότητας. Επιτέλους να μπει ένα όριο στην υποκρισία. Ο λαός υποφέρει και αυτοί προκλητικά συγκαλύπτουν ο ένας τον άλλο.

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά:

• άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα.

• Οι βουλευτές ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ να ζητήσουν όπως αυτοεξαιρεθούν από την Επιτροπή Θεσμών όσο εξετάζεται το θέμα της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου, γιατί έχουν απολέσει κάθε έξωθεν καλή μαρτυρία.

• Να γίνει έρευνα στο λογιστήριο των Κυπριακών Αερογραμμών για να μάθουν οι πολίτες ποιά εταιρεία πλήρωσε την κάθοδο των φοιτητών στις Προεδρικές εκλογές του 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα