Αλετράρης: Οχι εις βάρος του περιβάλλοντος οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ

19:53 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα του περιβάλλοντος παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης.

Όπως ανέφερε στους Ευρωβουλευτές, η Κυπριακή Προεδρία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι δε θα αποβούν, μακροπρόθεσμα, σε βάρος του περιβάλλοντος οι σημερινές προτεραιότητες για τη λήψη βραχυπρόθεσμων δράσεων σε οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα.

Αντίθετα, είπε, πιστεύουμε ότι η σημερινή

κρίση θα πρέπει να θεωρηθεί και ως ευκαιρία για νέες πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, θα επιδιωχθεί η αποστολή βασικού μηνύματος πολιτικής από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος στο Εαρινό Συμβούλιο του 2013, με στόχο το «πρασίνισμα» του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με βάση και την Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Ρίο είπε ότι τα αποτελέσματα του Ρίο θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, με στόχο την έγκριση Συμπερασμάτων για την περαιτέρω εξειδίκευση των επιδιώξεων και προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, σε διεθνές επίπεδο, στη Νέα Υόρκη, στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι να εξασφαλιστεί η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που υιοθετήθηκαν και η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαβουλεύσεις, κυρίως σε ότι αφορά τη διαδικασία διαμόρφωσης των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης καθώς και του Διεθνούς Θεσμικού Πλαισίου, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο υπό διαμόρφωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχέδιο για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων στην ΕΕ, είπε ότι για το Σχέδιο αυτό, η Προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος πρόταση για Συμπεράσματα Συμβουλίου.

Η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί, επίσης, για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον κατάλογο των ουσιών προτεραιότητας στα νερά, επιδιώκοντας να πετύχει συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, είπε ότι η Κύπρος παρέλαβε από τη Δανία τη σκυτάλη του δρόμου προς τη Ντόχα και θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης.

Η Προεδρία, συνέχισε, θα εργαστεί για συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του συστήματος παρακολούθησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη συμπερίληψη του τομέα των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων από τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία, στις δεσμεύσεις για μείωση των ολικών εκπομπών.

Αναφερόμενος στην προστασία και διαχείριση της βιολογικής ποικιλότητας, ο κ. Αλετράρης σημείωσε ότι για τον τομέα αυτό θα γίνουν διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, τον Οκτώβριο του 2012, στην Ινδία.

Υπογράμμισε ότι η Προεδρία θα διασφαλίσει την ουσιαστική εκπροσώπηση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και τις μετέπειτα ενέργειες, στηριγμένη στα πρόσφα

Keywords
Τυχαία Θέματα