Αμερικανός ΥΠΑΜ: Ελεεινή η συμπεριφορά των Αμερικανών που ουρούσαν σε πτώματα Ταλιμπάν

18:53 12/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα έκρινε σήμερα “απολύτως ελεεινή” την συμπεριφορά τεσσάρων ανδρών, που παρουσιάζονται ως αμερικανοί πεζοναύτες, και εικονίζονται να ουρούν πάνω σε πτώματα φερόμενων ως Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο.

“Είδα τις εικόνες και βρίσκω τη συμπεριφορά αυτών των ανδρών απολύτως ελεεινή”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος είπε ότι ζήτησε από το Σώμα των Πεζοναυτών και από τον διοικητή των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Αμερικανό στρατηγό Τζον ‘Αλεν, να διενεργηθεί έρευνα

“άμεσα και σε βάθος” για την υπόθεση αυτή.

Το επίμαχο βίντεο καταδικάστηκε ομόφωνα σήμερα στο Αφγανιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν το αντάρτικο, παρά τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον. Αν και δεν έχει αποδειχτεί η αυθεντικότητά του, έχει προκαλέσει την οργή του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος είπε ότι είναι “βαθύτατα ενοχλημένος” από αυτή τη “σύληση των σορών των τριών Αφγανών από Αμερικανούς στρατιώτες” και ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει “την πιο σοβαρή τιμωρία” για τους ενόχους.
Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) έχει καταγγείλει την “ασεβή πράξη” που διαπράχθηκε από “μια μικρή ομάδα Αμερικανών” που “πιθανώς δεν υπηρετούν πλέον στο Αφγανιστάν” και “ατιμάζουν τις θυσίες και τις βασικές αξίες του κάθε μέλους που εκπροσωπεί τα πενήντα έθνη” της Συμμαχίας. Οι Ταλιμπάν κατήγγειλαν την “βάρβαρη και άγρια πράξη”.

“Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν υπάρξει εκατοντάδες παρόμοιες πράξεις που δεν έχουν αποκαλυφθεί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους εκπροσώπους τους, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ. Το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έχει αρχίσει έρευνα σχετικά με αυτές τις εικόνες, που θυμίζουν το σκάνδαλο του Αμπού Γράιμπ, το 2004, όταν οι φωτογραφίες ταπεινωμένων ιρακινών κρατουμένων που είχαν τραβήξει αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν κάνει το γύρο του κόσμου. Πολλές παρόμοιες περιπτώσεις πιθανολογούμενης ιεροσυλίας από στρατιώτες (σελίδες με στίχους του Κορανίου που ρίχτηκαν στην τουαλέτα, για παράδειγμα) ή η δημοσίευση από δυτικές εφημερίδες γελοιογραφιών του Μωάμεθ τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει οργή στο Αφγανιστάν, καθώς και βίαιες διαδηλώσεις με αρκετά θύματα.

“Δεν νομίζω ότι αυτό το νέο πρόβλημα θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις”, που ανακοινώθηκαν με τις ΗΠΑ, σημείωσε ωστόσο ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ. Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν πάντως σήμερα ότι “ο ιερός πόλεμος (τζιχάντ) δεν θα σταματήσει” αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα μια “εντατικοποίηση των πολιτικών προσπαθειών” με τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης στο Αφγανιστάν που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα