Αν δεν βρεθεί συμφωνία για προϋπολογισμό διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ, διαμηνύει ο Μαυρογιάννης

18:45 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία δια του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέα Μαυρογιάννη προειδοποίησε την Τετάρτη ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2012, η συνολική αξιοπιστία της Ενωσης διακυβεύεται.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σε συζήτηση για τον προϋπολογισμό μετά την εμπλοκή που παρατηρήθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΚ και κρατών μελών, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξευρεθεί συμβιβαστική λύση

και ότι οι διαφωνίες θα υπερκεραστούν.

Εμείς, είπε, κάναμε τα μέγιστα και δουλέψαμε αρκετά σκληρά για να συμφιλιώσουμε θέσεις και το Συμβούλιο έδειξε ότι είναι ανοικτό και σημείωσε κάποια πρόοδο, ωστόσο, δεν υπήρχε η απαραίτητη ευελιξία από όλα τα θεσμικά όργανα και δεν υπήρξε κατάληξη.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την ελπίδα ότι στο σύντομο διάστημα που απομένει ως το τέλος του έτους, θα υπάρξει κατάληξη, διαβεβαιώνοντας ότι η Προεδρία θα καταβάλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Απεύθυνε την ίδια ώρα έκκληση προς την Επιτροπή να διαδραματίσει το ρόλο της ως μεσολαβητής για τις συνομιλίες σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι τα κράτη μέλη ζητούν να ψηφιστεί ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι το ΕΚ δεν είναι έτοιμο να χειριστεί με ένα τέτοιο μη σοβαρό τρόπο το ζήτημα. Ανέφερε ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση για τις πιστώσεις πληρωμών για το 2012 που ανέρχονται στα 9 δισ., γιατί σε διαφορετική περίπτωση το 2013 θα είμαστε ενώπιον δυσεπίλυτων προβλημάτων και αυτό δεν συνιστά σωστή διαχείριση.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα με την νέα πρόταση της Κομισιόν θα υπάρχει προσέγγιση προς αυτή τη κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι το ΕΚ δεν θα αποδεχθεί να το ρίξουν τα κράτη μέλη σε μια διαδικασία ελλειμματικού προϋπολογισμού, όπως κάνουν με τους δικούς τους προϋπολογισμούς.

Εκ μέρους του Επιτρόπου για το Δημοσιονομικό προγραμματισμό και Προϋπολογισμό Janusz Lewandowski, ο οποίος κλήθηκε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μίλησε η Επίτροπος Connie Hedegaard, η οποία εξέφρασε την ελπίδα η Κομισιόν να μπορέσει να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες για συμφωνία.

Είπε ότι το ΕΚ και η Προεδρία αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με εντατικό ρυθμό για να προετοιμάσουν το έδαφος για μια καλή συμφωνία.

Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του ΕΚ Αλέν Λαμασούρ είπε ότι το ΕΚ έδειξε αίσθημα ευθύνης, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2013 δεν μπορεί να συζητηθεί εάν δεν ασχοληθούμε πρωτίστως με τις καθυστερημένες οφειλές του 2012, ύψους 9 δισ.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εκτελεστεί με ισοσκελισμένο τρόπο, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά ότι απαιτείται η έγκριση του ΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα