Αναφορές του τέως επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της ΕΕ για την κρίση στην Ευρωζώνη

16:56 28/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα τον Ιούνιο αποδείχθηκαν κομβικό σημείο για τη σταδιακή εκτόνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη γιατί όλοι αντιλήφθηκαν στην Ευρώπη ότι η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ ήταν ένας ριψοκίνδυνος δρόμος, δηλώνει σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα ο μέχρι το Νοέμβριο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει.

Ο Βέλγος πρώην διπλωμάτης Φρανς Βαν Ντάλε, που σε όλη της διάρκεια της κρίσης βρίσκονταν δίπλα σε έναν από τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων, τον κ. Βαν Ρόμπει, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «La Libre Belgique», αναφέρει ότι η αρχή της κρίσης ήταν και η πιο επικίνδυνη περίοδος λόγω της απουσίας των κατάλληλων εργαλείων και εμπειρίας. Η αρχική αίσθηση ότι γίνεται μια μάχη μεταξύ Βορρά και Νότου ατόνησε όταν όλοι αντιλήφθηκαν ότι το πρόβλημα ήταν πολύ πιο σύνθετο, πως «βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι» και πως «η αλληλεγγύη ήταν μια καλή επένδυση για όλο τον κόσμο», είπε.

«Όταν όλοι αντιλήφθηκαν ότι η έξυπνη αλληλεγγύη αποτελούσε το καλύτερο μέσο για να προστατεύσουμε το καράβι, πολλά έγιναν δυνατά, οι αγορές οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης έπαιξαν ισχυρό ρόλο, αντιλαμβάνονται πλέον πως το ευρώ, ως ευρωπαϊκό νόμισμα και ως μεγάλο παγκόσμιο νόμισμα, θα παραμείνει», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βαν Ντάλε, «το κομβικό σημείο ήταν οι δεύτερες ελληνικές εκλογές, μετά από τις οποίες υπήρξε συναίνεση στο ότι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ ήταν μια πολύ ριψοκίνδυνη οδός». Οπως τονίζει, η ελληνική κοινή γνώμη ήταν πάντα φιλοευρωπαϊκή και η ολοένα ισχυρότερη πεποίθηση ότι μια χώρα που αποτελεί μέρος του ευρώ θα παραμείνει (μέρος του ευρώ), αποτέλεσε την απάντηση στην επιλογή αυτή των Ελλήνων.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αν οι χώρες του Νότου έχουν λόγο στα τεκταινόμενα (δεδομένου ότι η Γερμανία δίνει τον τόνο), τονίζει πως σύμφωνα με την εμπειρία του, η Γερμανίδα Καγκελάριος διαμόρφωνε το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τις άλλες χώρες αλλά έκανε πάντα προσπάθειες να τις ακούσει. «Πήγε για παράδειγμα στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι έχει όμως και εκείνη να αντιμετωπίσει το Κοινοβούλιό της, τον Τύπο της, τη γερμανική κοινή γνώμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα