Αναγκαιότητα να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία δηλώνει ο Γιαννάκης Ομήρου

14:14 17/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της υιοθέτησης διαφόρων πρόσθετων κινήτρων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και θα μειώσουν την ανεργία στην επαρχία Πάφου τέθηκε κατά την συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου της πόλης.

Μετά το πέρας της σύσκεψη, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως αποτελεί αναγκαιότητα να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο τα τελευταία χρόνια

και που έχει κορυφωθεί με την υποβολή αίτησης ένταξης της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης.

Βρέθηκα είπε, «σήμερα εδώ, στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Πάφου για να ακούσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάφος που είναι πολλά και επείγουσας μορφής για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο τα τελευταία χρόνια και που έχει δυστυχώς κορυφωθεί με την υποβολή αίτησης ένταξης της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του διεθνούς νομισματικού ταμείου».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως πολύ σωστά έχει λεχθεί, ότι θα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και πρόσθεσε πως «ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και ασφαλώς η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πρέπει να είναι πρωταρχική προτεραιότητα».

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μείωση των επιτοκίων θα μπορέσουν και οι Κύπριοι επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην εκτέλεση μικρών ή μεγάλων έργων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πρέπει να γίνει χωρίς όρους, είπε, θα πρέπει συνέχισε, να υπάρξουν αυστηρότατοι όροι που να συνδέονται με την υποχρέωση ενίσχυσης αναπτυξιακών έργων με λογικά επιτόκια που δεν θα στραγγαλίζουν, όπως είπε, την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους του ΚΕΒΕ από τους οποίους θα ζητήσει να του παρουσιάσουν τον πίνακα των αναπτυξιακών έργων που σχεδιάζονται προκειμένου να αναλάβει ως Βουλή των Αντιπρόσωπων να επισπευτούν οι διαδικασίες αδειοδότησης τους. Όλοι συλλογικά κατέληξε, θα πρέπει να κηρύξουν πόλεμο, κατά την έκφραση του , κατά της ανεργίας, και να αναλάβουν μια πραγματική σταυροφορία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Λεπτός είπε ότι αυτές τις δυσμενείς ώρες για την οικονομία είναι εξαιρετικά σημαντικό, να προωθηθούν τα καθυστερημένα και προγραμματισμένα έργα υποδομής της επαρχίας αλλά ταυτόχρονα να δοθούν και τα αναγκαία κίνητρα για ανάπτυξη και στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Λεπτός πρόσθεσε, ότι με τα υφιστάμενα προβλήματα στον τόπο η μοναδική διέξοδος αλλά και για τη σταδιακή ανάκαμψη της τοπικής αλλά και της παγκύπριας οικονομίας, είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το θέμα της συμπερίληψης της επαρχίας Πάφου στον γενικότερο σχεδιασμό του κράτους για την διαχείριση του φυσικού αερίου ώστε να προκύψουν άμεσα οφέλη και για την Πάφο. Στην ίδια συνάντηση οι αξιωματούχοι του ΕΒΕ Πάφου έθεσαν επίσης το θέμα της προώθησης της αδειοδότησης και κατασκευής των μεγάλων εμπλουτιστικών έργων ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα για να έχει η τοπική οικονομία πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΒΕ Πάφου ζήτησαν επίσης από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ να συμβάλει ούτως ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες για την προώθηση μιας σειράς σημαντικών έργων υποδομής όπως ο δρόμος αεροδρομίου – Μαρίνας, ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, ο δυτικός παρακαμπτήριος Πάφου, η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου και η δημιουργία σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου. Οι παράγοντες της επαρχίας ήγειρα επίσης εκ νέου το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δύο λιμανιών Πάφου και Λατσιού ώστε να προωθηθεί η αναβάθμιση και ο εξωραϊσμός τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα