Ανάκληση της τροποποίησης νόμου για τον ΦΠΑ ζητεί ο ΣΕΜΗΕΚ

14:03 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απευθύνει ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Εργων Κύπρου (ΣΕΜΗΕΚ), καλώντας τους να αναλογισθούν την αρνητική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις από την τροποποίηση του άρθρου 11Β της νομοθεσίας για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και για να το επαναφέρουν άμεσα όπως ίσχυε πριν τις 9 Μαρτίου 2012.

Με σημερινή ανακοίνωση, οι εταιρείες – μέλη του ΣΕΜΗΕΚ,

μέλη της ΟΕΒ, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την τροποποίηση του άρθρου αυτού, χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους φορείς.

Σύμφωνα με την αλλαγή αυτή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τις 9 Μαρτίου 2012, όταν υποκείμενος στο ΦΠΑ πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες ή υπηρεσίες μαζί με αγαθά, μέσα στο πλαίσιο κατασκευής, μετατροπής, κατεδάφισης, επιδιόρθωση ή συντήρησης οικοδομής, ή οποιουδήποτε άλλου έργου πολιτικής μηχανικής, σε άλλο υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, τότε δεν επιβάλλεται ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών.

Οι εργολήπτες ηλεκτρομηχανολογικών έργων, στη συντριπτική πλειονότητά τους, εντάσσονται στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ”συνεπακόλουθο της οικονομικής κρίσης, με κυριότερο εξ αυτών την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά”.

”Με την πιο πάνω τροποποίηση”, δηλώνει ο Σύνδεσμος, ”είναι απολύτως βέβαιο ότι η ρευστότητα θα επιδεινωθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας”.

Ο ΣΕΜΗΕΚ απορρίπτει την άποψη ότι η τροποποίηση αποτελεί μέτρο ώθησης της ανάπτυξης του οικοδομικού τομέα, ”αφού, αποδεδειγμένα”, προσθέτει στην ανακοίνωσή του, ”ο μόνος που επωφελείται είναι η ρευστότητα της υπηρεσίας ΦΠΑ”.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ”ο ΣΕΜΗΕΚ δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί να είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου ηλεκτρομηχανολογικών έργων χρηματοδότης της Κυβέρνησης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα