Ανακοινώθηκε η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη

10:22 26/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, από τις 30 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου για να συμμετάσχει σε φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών (με συμπροέδρους την Τουρκία και την Ισπανία), σε εκδήλωση για την αειφόρο ανάπτυξη και σε διεθνή συνδιάσκεψη για τη Σομαλία, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι, λέγοντας ότι στη διάρκεια της

εκεί παρουσίας του θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση Μπαν – Ερντογάν πρόκειται να συζητηθεί εκτενώς το Κυπριακό και η προσπάθεια που καταβάλουν τα Ηνωμένα Εθνη κι ο ειδικός σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να διασφαλιστούν οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στα 3,5 χρόνια των συνομιλιών.

Την Τετάρτη, συναντήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας κι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει θετικά στα αιτήματα του κ. Ντάουνερ, που αφορούσαν την συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, συζήτηση ΜΟΕ και διασφάλιση των συγκλίσεων. Επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για να τεθεί καταληκτικό χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης και άσκησε έντονη κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κατηγορώντας την για κωλυσιεργία και απροθυμία για λύση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας θα επιμείνει θέτοντας τα ίδια θέματα στον κ. Ερντογάν Να σημειώσουμε ότι αναφορές στο Κυπριακό έγιναν και σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς με τον Τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλιόγλου.

Βασικό θέμα ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Τουρκία, Χίλαρι Κλίντον, το Ιράν, η Συρία. Η κ. Κλίντον θα βρίσκεται στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, για την ειδική υπουργική σύνοδο με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου και τον κ. Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα