“Αναληθείς και επιζήμιες για τον Οργανισμό οι τοποθετήσεις ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΣΕΠ και ΑΣΕΤ”

15:37 25/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της Cyta και το Συμβούλιο του Οργανισμού, σε ανακοίνωσή τους, απορρίπτουν κάθετα και απόλυτα τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που εμπεριέχονται σε επιστολή των συντεχνιών ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, ΣΕΠ και ΑΣΕΤ, με θέμα τις αναλογιστικές μελέτες του Ταμείου Συντάξεων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2012 και τις χαρακτηρίζουν, επιεικώς, αναληθείς και επιζήμιες για τον Οργανισμό.

Την ίδια ώρα, δηλώνουν έκπληξη για το ύφος της επιστολής,

της οποίας οι συντάκτες εμφανίζονται ως ειδικοί επί παντός επιστητού, ως συνήθως, αμφισβητώντας τους εμπειρογνώμονες εξωτερικούς συμβούλους, για να καταλήξουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα σχετικά με τα αποτελέσματα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η έκθεση βρίσκεται στη διάθεση όποιου τη ζητήσει, ανά πάσα στιγμή, ως η πάγια τακτική της Διαχειριστικής Επιτροπής, ενώ προγραμματίζεται παρουσίασή της σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με την πρόνοια της Νομοθεσίας, οι αναλογιστικές εκτιμήσεις απαιτείται να γίνονται κάθε τρία χρόνια, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα για να γίνεται σωστή εκτίμηση των στοιχείων. Παρά ταύτα, οι Διαχειριστές, ακολουθώντας μια πιο συντηρητική προσέγγιση, προς όφελος των μελών του Ταμείου, διεξάγουν τις εκτιμήσεις αυτές κάθε χρόνο, για να έχουν την ευχέρεια να προβαίνουν σε διορθωτικές κινήσεις.

Η Αναλογιστική Μελέτη έγινε από το διεθνή οίκο Aon Hewitt, του οποίου το κύρος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Όσον αφορά την αξία των περιουσιακών στοιχείων, έχουν τύχει εκτίμησης, τα μεν ακίνητα από δύο ανεξάρτητους εκτιμητές, όπως απαιτούν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, οι δε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα) από εξωτερικούς συμβούλους που βασίστηκαν στις χρηματιστηριακές αξίες.

Για την αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων προς τρίτους, χρησιμοποιήθηκε εξωτερικός σύμβουλος, η PCM Advisers Ltd, ο οποίος στηρίχθηκε στις εξωτερικές εκτιμήσεις των ακινήτων, καθώς και στους συγκεκριμένους όρους χρηματοδότησης του κάθε έργου.

Η αναλογιστική εκτίμηση έγινε στις 31/12/2012 και παρουσιάζει το αναλογιστικό πλεόνασμα των 105 εκατομμυρίων ευρώ και επίπεδο κάλυψης των αναλογιστικών υποχρεώσεων 116%.

Όπως αναφέρεται, οι εξελίξεις, μετά το Μάρτιο του 2013, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup, θα παρουσιαστούν στην επόμενη αναλογιστική εκτίμηση και αναμένεται ότι, τα όποια αρνητικά αποτελέσματα, θα υπερκαλυφθούν από το πλεόνασμα που αναφέρεται πιο πάνω.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά και, παρόλο που με βάση τις μελέτες, η συνεισφορά της Cyta στο Σχέδιο θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, σημειώνεται, οι Διαχειριστές, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των μελών του Ταμείου, αποφάσισαν να συστήσουν στη Cyta να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο συνεισφοράς της ύψους 17% επί του μισθολογίου, ποσό που υπερκαλύπτει τα όποια ελλείμματα προκύψουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα