Ανησυχία Λιλλήκα για ικανότητα κράτους να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις

16:43 1/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχίες για την ικανότητα του κράτους να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις εξέφρασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Μόσχα εξετάζει την παροχή νέου δανείου στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προβληματίζεται όσον αφορά τους όρους της Τρόικα και ενδεχόμενο κούρεμα του κυπριακού χρέους. Οι δηλώσεις του υποψηφίου Προέδρου έγιναν στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των

ψηφιακών μέσων επικοινωνίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι «είναι ανησυχητική αυτή η δήλωση», ενώ πρόσθεσε ότι ίσως ήθελε να στείλει στη Λευκωσία ένα μήνυμα για επίσπευση των διαδικασιών του διαλόγου.

«Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε την πρόβλεψη του ότι το 2013 θα ξεκινήσει ο διάλογος με την Τρόικα», είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος. Ανέφερε επίσης ότι αν ευσταθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, «φαίνεται ότι το κράτος μας δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα από την 1η Δεκεμβρίου να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις».

Ρωσικό δάνειο

Αναφερόμενος εξάλλου στις επαφές του στη ρωσική πρωτεύουσα και τις πληροφορίες για νέα πρόταση της Κυβέρνησης για το ρωσικό δάνειο, είπε ότι «η εντύπωση που αποκόμισα από τους συνομιλητές μου (στη Ρωσία) είναι ότι όντως εξέταζαν την περίπτωση της παροχής δανείου, αλλά εξέφραζαν κάποιες ανησυχίες σε δύο πτυχές».

Η πρώτη πτυχή, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «αφορά τους όρους της Τρόικας, η οποία επιμένει να αποπληρωθούν πρώτα τα δικά της δάνεια και μετά να αρχίσει η αποπληρωμή οποιουδήποτε άλλου δανείου». Πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο «να μπει στη λίστα αναμονής» δεν είναι κάτι το οποίο η Ρωσία, η οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα ευνοούσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι η δεύτερη ανησυχία από πλευράς Μόσχας, «έχει να κάνει με ένα μελλοντικό κούρεμα του δανείου» και είπε ότι η δήλωση του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ιγκόρ Σουβάλοφ στο Euronews «ξεκαθαρίζει ότι γίνονται προβληματισμοί στη Μόσχα», διασύνδεει όμως παράλληλα την παροχή του δανείου με την ΕΕ, μέσω της Τρόικας ή σε συνεργασία μαζί της.

Πόθεν Έσχες

Ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε εξάλλου παλαιότερη δέσμευσή του ότι θα δημοσιοποιήσει τα πλήρη περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των εισοδημάτων του. «Μαζί με την παρουσίαση των περιουσιακών μας στοιχείων θα καταθέσουμε και συγκεκριμένη πρόταση για αποτελεσματικό έλεγχο του Πόθεν Έσχες» είπε.

Πρόσθεσε ότι εκείνο που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι «να υπάρχει πραγματικός έλεγχος που να ικανοποιεί τους στόχους του Πόθεν Έσχες», να διαπιστωθεί δηλαδή αν υπήρξε από κρατικούς ή πολιτειακούς αξιωματούχους αθέμιτος πλουτισμός κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Τέλος, ανέφερε ότι «η πρόταση μας θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την άσκηση πραγματικού ελέγχου».

Ικανοποίηση για δημοσκόπηση

Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για τα αποτελέσματα μεγάλης έρευ

Keywords
Τυχαία Θέματα