Ανησυχητική η κατάσταση της ανεργίας στην Κύπρο

13:05 25/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Εργασίας παραμένει επικεντρωμένο στα θέματα καταπολέμησης της αδήλωτης και της παράνομης εργασίας και στα θέματα που σχετίζονται με την ενθάρρυνση για πρόσληψη ανέργων, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου επισκέφθηκε χώρους εργασίας με την ευκαιρία της εβδομάδας ασφάλειας και υγείας, η Υπουργός Εργασίας κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον τα ποσοστά ανεργίας τον τελευταίο μήνα είναι ικανοποιητικά.

«Η ανεργία δυστυχώς παρουσιάζει μια κατάσταση ανησυχητική, αποτέλεσμα της

παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία. Εχουμε ήδη υπογραμμίσει ότι αυτές οι πιέσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες» είπε και πρόσθεσε πως «η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη, οι συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι τέτοιοι που να απορροφήσουν εκείνες τις μεγάλες ομάδες των ανέργων που έχουν δημιουργηθεί, σαφώς επιδρά και στην κατάσταση της απασχόλησης στην κυπριακή οικονομία, στην κυπριακή αγορά εργασίας».

Για το λόγο αυτό, συνέχισε, το Υπουργείο Εργασίας «παραμένει επικεντρωμένο στις δράσεις που είχαμε ξεκινήσει από την αρχή της κρίσης, ιδιαίτερα στα θέματα της καταπολέμησης της αδήλωτης και της παράνομης εργασίας, αλλά και στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ενθάρρυνση για πρόσληψη ανέργων».

Η Υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε σήμερα το υποστατικό της εταιρείας LGS Handling Ltd, επίγεια εξυπηρέτηση Αεροδρομίου, το υποστατικό της εταιρείας Swissport Ltd, επίγεια εξυπηρέτηση Αεροδρομίου που στεγάζεται στο Νέο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ επισκέφθηκε και το υποστατικό της εταιρείας Cyprus Airways Public Ltd, συντήρηση και επισκευή αεροσκαφών, στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στις δηλώσεις της ανέφερε ότι «φέτος ολοκληρώνεται μια διετής εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα την ασφάλεια και υγεία, επικεντρωμένη στις ασφαλείς εργασίες συντήρησης, που είναι εργασίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και σε εκείνους που τις εκτελούν αλλά και η έλλειψη επαρκών μέτρων συντήρησης να προκαλέσει άλλα προβλήματα. Είμαστε εδώ για να τονίσουμε ακριβώς την ανάγκη να γίνεται η σωστή εκτίμηση κινδύνου, η οποία σημαίνει ότι εντοπίζονται όλα εκείνα τα σημεία στη διαδικασία εκτέλεσης μιας εργασίας που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα για να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης των ατυχημάτων».

Είχαμε, συνέχισε, την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους εργαζόμενους και να «τονίσουμε την ανάγκη να απαιτούν ως εργαζόμενοι, μέτρα ασφάλειας και υγείας. Επίσης προς τις επιχειρήσεις, προς τους υπεύθυνους των διαφόρων φορέων που έχουμε δει, έχουμε τονίσει την ανάγκη να παρέχουν προστατευτικά μέτρα ασφάλειας, να επενδύουν σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Οπως πολύ χαρακτηριστικά λέμε, πάντοτε ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το κόστος της επένδυσης στα θέματα ασφάλειας και υγείας είναι ένα κόστος το οποίο αποζημειώνεται με καλύτερη αποδοτικότητα, μεγαλύτερη παραγωγικότητα, λιγ

Keywords
Τυχαία Θέματα