Ανησυχούν οι Γερμανοί από τις υψηλές τιμές ενέργειας

10:47 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πλήττεται όλο και περισσότερο, από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία, η οποία έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Το ινστιτούτο ερευνών αγοράς ”GfK” δημοσιοποίησε τον τελευταίο δείκτη εμπιστοσύνης των νοικοκυριών, με το βαρόμετρο να προβλέπει μείωση του δείκτη

στις 5,6 μονάδες το Μάιο, από 5,8 μονάδες τον Απρίλιο, μετά την οριακή διολίσθηση του τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει σε ανακοίνωση η εταιρεία GfK.

”Ενώ τα νοικοκυριά είναι περισσότερο αισιόδοξα για τη γενική οικονομική προοπτική, οι προσδοκίες για το εισόδημα είναι ελαφρώς μειωμένες και η τάση για αγορές έχει υποχωρήσει σημαντικά”, σημειώνει το ινστιτούτο ερευνών.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βασίζεται στις απαντήσεις περίπου 2.000 νοικοκυριών σε σχέση με τις προσδοκίες τους για την αμοιβή και την οικονομία συνολικά τους επόμενους μήνες, καθώς και την προθυμία τους να δαπανήσουν χρήματα.

”Οι λιανικές τιμές βενζίνης στη Γερμανία καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές”, σημειώνει το ”GfK”.

”Οι πληθωριστικές ανησυχίες βρίσκονται σε άνοδο. Οι καταναλωτές βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να διαβρώνεται, καθώς είναι υποχρεωμένοι να ξοδεύουν όλο και περισσότερο από το εισόδημά τους για ενέργεια, και ιδίως βενζίνη”, συμπληρώνει το ινστιτούτο.
”Αυτό σημαίνει ότι έχουν λιγότερα χρήματα στη διάθεσή τους για άλλες αγορές”, προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα