Άνοιγμα κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας θα παραβιάζει αποφάσεις του ΕΣ

11:17 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οποιαδήποτε απόπειρα ανοίγματος οκτώ κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – ΕΕ στα πλαίσια της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας» συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» επανειλημμένων αποφάσεων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Υποδεικνύει επίσης ότι μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί επίσης «σαφή παραβίαση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2005, με βάση την οποία η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στον ενταξιακό της διάλογο».

«Η Τουρκία όχι μόνον αρνείται μέχρι σήμερα να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις αλλά αντίθετα, απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε ότι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της ενώ αρνείται προκλητικά να αναγνωρίσει την κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» προστίθεται .

Τα Ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, αναφέρει η ΕΔΕΚ, οφείλουν να υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τις ίδιες τις αποφάσεις τους, ώστε να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία και φερεγγυότητα της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα