Απαραίτητη ως όρος επιβίωσης η ενότητα, δηλώνει ο Υπουργός Αμυνας

12:02 1/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ενότητα σήμερα δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι απαραίτητη ως όρος επιβίωσης, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων Περιστερωνοπηγιωτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα.

«Τριανταοκτώ χρόνια μετά και το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο», είπε και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν καθηλωθεί».

Ο Υπουργός ανέφερε

πως η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό «η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι από μόνη της αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου».

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι «η Τουρκία αντί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης προκαλεί και απειλεί με σχέδια Β και Γ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Κύπρος θα ασκήσει μια υπεύθυνη προεδρία με στόχο να προωθήσουμε δημιουργικά τις πολιτικές της ΕΕ στους διάφορους τομείς».

Γι’ αυτό τον σκοπό, είπε, «ως Προεδρία θα συνεργαστούμε με καλή θέληση και πνεύμα συναίνεσης με τους εταίρους μας, όσο και με τα υπό ένταξη κράτη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας». Πρόσθεσε όμως ότι «αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί δεν θα είναι πρόβλημα της Κυπριακής Προεδρίας». Το πρόβλημα, ανέφερε, «θα υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών θεσμών στους οποίους επιδιώκει να ενταχθεί». Εξέφρασε τη θέση ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να καθορίζει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

«Αυτό είναι θράσος που προκαλεί και ενοχλεί τους Ευρωπαίους εταίρους και ασφαλώς παρόμοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τα όργανα και τους θεσμούς της ΕΕ», είπε.

Ο κ. Ηλιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, συνέπεια και υπευθυνότητα, να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης».

«Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για τη λύση αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό να μην το περιμένει κανείς».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας «σε αυτό τον αγώνα η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένει πάντοτε ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Οι πολιτείες και οι κοινωνίες κρίνονται στις δύσκολες ώρες», είπε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι «ο λαός μας διαθέτει τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές να αντιμετωπίσει και να υπερβεί τις δυσκολίες και τα προβλήματα».

«Η ενότητα σήμερα δεν είναι απλώ

Keywords
Τυχαία Θέματα