Απαρέσκεια ΕΔΕΚ για Υποδιοικητή ΚΤ και Pimco

14:23 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Δημήτρης Παπαδάκης, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε την Τρίτη ότι «καθιστούν ακόμη μεγαλύτερο το νομικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, οι δηλώσεις της Δευτέρας του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη, σχετικά με το διορισμό Υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα».

Σε δηλώσεις του, στα κεντρικά γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, ο κ. Παπαδάκης είπε «το Κίνημά μας, έχει πολλές φορές καταγγείλει

την τακτική του Προέδρου Χριστόφια να αποφασίζει μόνος για κρίσιμα θέματα, αγνοώντας τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας και παραβιάζοντας κάθε έννοια πολιτικής δεοντολογίας» και εξέφρασε απαρέσκεια για το ότι «λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επέλεξε να ξεπεράσει τον εαυτό του με το χειρότερο τρόπο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, θεώρησε εαυτόν «ότι είναι μοναδικός και αυθεντικός ερμηνευτής του Συντάγματος, προχώρησε σε ένα διορισμό που δημιουργεί τεράστια πολιτειακά και νομικά προβλήματα και αποτελεί κορυφαίο δείγμα αλαζονείας και απολυταρχικής νοοτροπίας». Έκανε επίσης λόγο «για κατάφορη παραβίαση της Συνταγματικής νομιμότητας και της πολιτικής δεοντολογίας, η οποία αποτελεί τον μελαγχολικό επίλογο μιας Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που υποβάθμισε την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Κύπρο».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αναθέσει στην Pimco τη μελέτη για το ποιες θα είναι τελικά οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ώστε να είναι βιώσιμο το δάνειο που η Τρόικα θα παραχωρήσει στην Κύπρο και είπε ότι «είναι ένα ακόμη λάθος η επιλογή της Pimco και για μία ακόμη φορά, η οικονομία και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το κόστος από τις λανθασμένες αποφάσεις και τους προβληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία».

Αιτιολογώντας την εκτίμηση του ΚΣ ΕΔΕΚ, o κ. Παπαδάκης είπε ότι η εν λόγω εταιρεία, «δεν διαθέτει αρκετές εμπειρίες όσον αφορά ενυπόθηκα δάνεια και απέτυχε παταγωδώς να αντιληφθεί την κυπριακή οικονομία και πραγματικότητα, ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκεια των επαφών της με τις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Pimco περιορίστηκε σε γενικόλογες τοποθετήσεις χωρίς ουσιαστικά να δίνει εξηγήσεις για τις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν».

Όπως είπε, «δυστυχώς, τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών εκτόξευσαν, όπως φαίνεται, τις ανάγκες ανακεφαλιοποίησης σε εξωπραγματικά επίπεδα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να καταστεί μη βιώσιμο, να ανοίξει ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις και πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε στην κρατικοποίηση ολόκληρου του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού».

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η Κυβέρνηση τονίζει ότι η επιλογή της Pimco ήταν απόφαση του Steering Committee όπου η Τρόικα είχε πλειοψηφία, όμως, το ερώτημα είναι γιατί ο Διοικητής και ο νέος Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν συμμετείχαν στην Επιτροπή; Γιατί ορίστηκε άτομο ως προεδρεύων της επιτροπής ο οποίος δεν παρουσιαζόταν στις συνεδριάσεις;», διερωτάται το ΚΣ ΕΔΕΚ.

Εν κατακλείδι, ο κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε την επιλογή της Pimco «ίσως το πιο μεγάλο ανάμεσα στα πολλά λάθη της Κυβέρνησης, αλλά και τις παραλήψεις της Κεντρικής Τράπεζας, αν και το ερώτημα που παραμένει, το γιατί δεν εργοδοτήθηκε από την αρχή η Blackroc, ώστε να μπορεί να ασκεί έλεγχο στην Pimco και να μην αφεθεί ουσιαστικά να υπολογίζει επισφάλειες όπως αυτή πίστευε. Για το λάθος αυτό, υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες», είπε καταλήγοντας ο Δημήτρης Παπαδάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα