Απαρέσκεια ΣΕΚ για προώθηση επέκτασης ορίου αφυπηρέτησης

11:07 30/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την απαρέσκειά του για το γεγονός ότι, πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή προωθούν την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα στο 64ο έτος, «αγνοώντας κατά προκλητικό τρόπο το συνδικαλιστικό κίνημα και παραβιάζοντας τις αρχές του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου», εκφράζει το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ.

«Αποφάσεις που διαφοροποιούν τους όρους εργοδότησης και οι οποίες λαμβάνονται ερήμην του συνδικαλιστικού κινήματος δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές,

γι’ αυτό καλούνται όσοι προτρέχουν των θεσμοθετημένων διαδικασιών να κάμουν δεύτερες σκέψεις και να αναθεωρήσουν τις βεβιασμένες απόψεις τους», αναφέρεται σε απόφαση που λήφθηκε σε χτεσινή συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ.

Παράλληλα η Συνομοσπονδία εκφράζει την απογοήτευση και τον προβληματισμό της γιατί Κυβέρνηση και Βουλή, «χωρίς να προηγηθεί ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος, προχώρησαν στη συρρίκνωση της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου, με σκοπό την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».

Η ΣΕΚ θεωρεί πως η νέα νομοθεσία, που θέτει την παραχώρηση των πιο πάνω επιδομάτων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, είναι ανεφάρμοστη για μια σειρά από πρακτικούς λόγους, και Κυβέρνηση και Βουλή, να αναστείλουν την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και πριν την επαναφορά της να δημιουργήσουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται για την αποτελεσματική εφαρμογή της.

Η ΣΕΚ καλεί ακόμη τη Βουλή να ψηφίσει χωρίς οποιανδήποτε καθυστέρηση τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της για αναγνώριση της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης και του δικαιώματος παροχής συνδικαλιστικών διευκολύνσεων για σκοπούς αναγνώρισης και αναφορικά με τη σύμβαση περί των αντιπροσώπων των εργαζομένων.

Στην απόφασή του το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ αναφέρει ακόμη ότι απορρίπτει κάθε ιδέα για ποινικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και εκφράζει τη βαθιά του πίστη και την αυστηρή προσήλωση του στη συμφωνία του 2004 που αφορά τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Εκφράζει παράλληλα ανησυχία για την εφιαλτική αύξηση της ανεργίας, αναφέροντας ότι δυστυχώς η ανεργία επιδεινώνεται κυρίως σαν αποτέλεσμα του ύψους του επιτοκίου που τορπιλίζει κάθε προοπτική ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και σαν αποτέλεσμα της καθυστέρησης που παρατηρείται από πλευράς Κυβέρνησης για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πρωτοβουλιών.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων του δημοσίου, να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης, να επικεντρώσει την προσοχή της στη συγκράτηση της ανεργίας των νέων και να δώσει κίνητρα που να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων» υποδεικνύει η ΣΕΚ.

Εκφράζει παράλληλα για πολλοστή φορά την απογοήτευσή της για την, ως τώρα, αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στη λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), θεωρώντας ωστόσο ως «σχετική ελπίδα» την πρόσφατ

Keywords
Τυχαία Θέματα