Από αύριο σε ισχύ νέοι ευρωπαικοί κανόνες για διευκόλυνση διασυνοριακών κληρονομικών διαδοχών

14:57 26/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η νέα απλουστευμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία, που μειώνει τα νομικά προβλήματα στις περιπτώσεις θανάτου μέλους οικογένειας, το οποίο διαθέτει περιουσία σε άλλη χώρα της ΕΕ, δημοσιεύεται αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τίθεται σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη.

Η νέα κοινοτική νομοθεσία θα καταστήσει ευκολότερο για τους Ευρωπαίους πολίτες να χειρίζονται τη νομική πλευρά μιας διεθνούς διαθήκης

ή κληρονομικής διαδοχής. Οι κανόνες θα δημιουργήσουν ασφάλεια δικαίου για τις περίπου 450.000 ευρωπαϊκές οικογένειες που έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωπες με ζητήματα διεθνούς κληρονομικής διαδοχής.

Τα κράτη μέλη έχουν πλέον στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να ευθυγραμμίσουν την εθνική τους νομοθεσία ούτως ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη οι νέοι κανόνες της ΕΕ.

Η νέα νομοθεσία θα παρέχει ένα ενιαίο κριτήριο για τον προσδιορισμό τόσο της διεθνούς δικαιοδοσίας όσο και του εφαρμοστέου δικαίου σε διασυνοριακές υποθέσεις, που θα είναι αυτό του τόπου συνήθους κατοικίας του αποβιώσαντος.

Ωστόσο, οι κάτοικοι εξωτερικού θα μπορούν να επιλέγουν να διέπεται το σύνολο της κληρονομικής διαδοχής τους από το δίκαιο του κράτους ιθαγενείας τους. Π.χ. ένας Γερμανός συνταξιούχος που ζει στην Πορτογαλία μπορεί να επιλέξει να ισχύσει η γερμανική νομοθεσία σε σχέση με την κληρονομική διαδοχή του.

Επιτρέπει, επίσης, στους πολίτες να τακτοποιούν εκ των προτέρων την κληρονομική τους διαδοχή με πλήρη ασφάλεια δικαίου. Η νομοθεσία προβλέπει ακόμη ένα ευρωπαϊκό κληρονομητήριο, το οποίο θα επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να αποδεικνύει χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις την ιδιότητά του ως κληρονόμου ή ως διαχειριστή κληρονομικής διαδοχής σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εξέλιξη αυτή συνιστά σημαντική βελτίωση σε σχέση με την παρούσα κατάσταση, στην οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Το αποτέλεσμα θα είναι ταχύτερες και λιγότερο δαπανηρές διαδικασίες, που θα εξοικονομούν τόσο χρόνο όσο και χρήμα από άποψη νομικών εξόδων.

Αναφερόμενη στο θέμα, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ δήλωσε ότι μετά την απλούστευση της κατάστασης για τα ζευγάρια που βρίσκονται σε κατάσταση διασυνοριακού διαζυγίου, τώρα κάναμε το ίδιο και για τις οικογένειες που έρχονται αντιμέτωπες με τις νομικές συνέπειες του θανάτου προσφιλούς προσώπου.

«Η ύπαρξη διαφορετικών κανόνων κληρονομικού δικαίου σε κάθε χώρα της ΕΕ κατέληγε συνήθως σε νομικούς δαιδάλους», τόνισε, προσθέτοντας ότι με τη θέσπιση του νέου κανονισμού της ΕΕ, είναι ευκολότερος ο προσδιορισμός του δικαίου που ισχύει σε κάθε υπόθεση.

«Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την επίλυση των νομικών προβλημάτων που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα και την εξοικονόμηση χρημάτων για τους Ευρωπαίους πολίτες», κατέληξε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα