Από την εφηβεία ξεκινά ο εθισμός σε ναρκωτικά και αλκοόλ

21:07 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 10.000 Αμερικανών, εφήβων και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of General Psychiatry, σχεδόν τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση, έως την ενηλικίωση. Ποσοστό σχεδόν 16% των εφήβων έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών, μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

«Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα και τότε εδραιώνεται το πρόβλημα», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Τζόελ Σουέντσεν, Διευθυντής στο Εθνικό

Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Μπορντό, στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν το 18% των ενηλίκων πληροί τις προδιαγραφές για «κατάχρηση» αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής και το 11% πληροί τα κριτήρια για «υπερβολική χρήση» ναρκωτικών, γεγονός που καταδεικνύει την πρώιμη έναρξη χρήσης ουσιών για τουλάχιστον ορισμένους από τους χρήστες.

Η μελέτη βασίζεται σε συνεντεύξεις 10.123 εφήβων στις ΗΠΑ, ηλικίας 13 έως 18 ετών, την περίοδο Φεβρουαρίου 2001-Ιανουαρίου 2004. Από σχεδόν 3.700 εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, σχεδόν το 10% έπιναν τακτικά αλκοόλ, που σημαίνει 12 ποτά σε ένα χρόνο, αριθμός που αυξήθηκε περίπου στο 50% των σχεδόν 2.300 εφήβων, ηλικίας 17 με 18 ετών που ερωτήθηκαν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σουέντσεν, σχεδόν ένας στους τρεις τακτικούς χρήστες στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα πληροί τα κριτήρια για την κατάχρηση αλκοόλ στη ζωή του. Η μέση ηλικία για την έναρξη χρήσης αλκοόλ, με ή χωρίς εξάρτηση ήταν τα 14. Όσον αφορά στα ναρκωτικά, σχεδόν το 60% των εφήβων είπαν ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν χρήση ναρκωτικών, όπως η ινδική κάνναβη, η κοκαΐνη, τα ηρεμιστικά, τα διεγερτικά και τα παυσίπονα.

Σχεδόν, ένας στους δέκα εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, είπαν ότι έκαναν χρήση…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα