Αποκαλυπτικό έγγραφο του βρετανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό!

08:11 20/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζονται να υποβάλουν προτάσεις για την επίτευξη πραγματικής προόδου στο Κυπριακό μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου και εάν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε δυνατότητα επιτυχίας χρειάζονται ισχυρή εξωτερική υποστήριξη περιλαμβανομένων και βρετανικών πιέσεων επί των Ελληνοκυπρίων.

Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο του βρετανικού ΥΠΕΞ για το έτος 1981, το οποίο μαζί με άλλα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Βρετανικά Αρχεία.

Χρειάζεται, αναφέρεται στο έγγραφο, να ληφθεί απόφαση από την Κυβέρνηση αν κατ’ αρχήν είναι έτοιμη να παράσχει την υποστήριξη της στις προτάσεις αυτές σε συνεργασία με την αμερικανική Κυβέρνηση και ίσως τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στο έγγραφο γίνεται σειρά εισηγήσεων, μεταξύ των οποίων η άσκηση γενικής διπλωματικής πίεσης στους Τούρκους και τους Ελληνοκυπρίους να αποδεχθούν τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Πρέπει να καταστεί σαφές στους Ε/κ, συνεχίζει, ότι θα έχουν ένα βαρύ τίμημα να καταβάλουν μέσω αυξημένων εμπορικών και αλλων επαφών με τους Τ/κ στο βορρά και ίσως μείωση της αριθμητικής δύναμης ή πλήρους απόσυρσης της βρετανικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εάν επιμένουν να απορρίπτουν λογικές προτάσεις των ΗΕ.

Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές πιθανόν να έστρεφαν τους Ε/κ εναντίον των πολύ σημαντικών βρετανικών συμφερόντων στις Βάσεις και με τη διένεξη όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων στην κυπριακή Κυβέρνηση σε εξέλιξη, ο κίνδυνος αντιδράσεων εναντίον της βρετανικής παρουσίας στο νησί θα ήταν μεγάλος.

Σε άλλο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι οι Βρετανοί ήθελαν να περιορίσουν την ορατή παρουσία των Αμερικανών στις Βάσεις στον κατώτατο δυνατό βαθμό για να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια των Κυπρίων και να τεθούν σε κίνδυνο τα υπάρχοντα αμυντικά συμφέροντα στις Βάσεις.

Σε άλλο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι εξεταζόταν το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων των Βρετανικών Βάσεων από τα τρία στα δώδεκα μίλια για καλύτερη, όπως αναφέρεται, προφύλαξη από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα