Αποπαγοποίηση 351 θέσεων ζητά το ΥΠΟΙΚ

17:02 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την αποπαγοποίηση 351 θέσεων στο δημόσιο, κυρίως λόγω αφυπηρετήσεων, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών Κύπρος Κυπριανού.

Το αίτημα του Υπουργείου για εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής αφορά συγκεκριμένα, 12 διευθυντικές θέσεις σε διάφορα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας,

257 θέσεις στην εκπαίδευση, 54 θέσεις στο στρατό και 28 θέσεις στο Υπουργείο Υγείας.

Ερωτηθείς ενώπιον της Επιτροπής κατά πόσον εφαρμόζεται η δέσμευση της Κυβέρνησης για μία πρόσληψη σε κάθε τέσσερις αφυπηρετήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η δέσμευση αυτή υπάρχει τρόπος να εφαρμόζεται στη δημόσια υπηρεσία, ωστόσο για το 2012 μπορεί να μην επιτευχθεί στους τομείς της εκπαίδευσης, του στρατού και της αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτή είναι μια παραδοχή που δημιουργεί πάρα πολύ προβληματισμό, καθότι αυτό είναι ένα μέτρο που εμείς έχουμε κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τον αριθμό της δημόσιας υπηρεσίας, τηρώντας αυτή την αναλογία, ότι για κάθε τέσσερις αφυπηρετήσεις θα εργοδοτείται ένα επιπρόσθετο άτομο στην δημόσια υπηρεσία».

Υπενθύμισε ότι αρχικά είχε υποβληθεί αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών για να εξαιρεθούν 650 περίπου θέσεις από την παγοποίηση των προσλήψεων. Στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε στην Επιτροπή επιστολή στην οποία ζητούσε τον περιορισμό των εξαιρέσεων σε 66 θέσεις και στη συνέχεια με νέα επιστολή αύξησε τον αριθμό των θέσεων σε περίπου 350.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Κυπριανού, και η Κυριακή Χριστοδούλου, 1η Λειτουργός Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί στη δημόσια υπηρεσία 1656 θέσεις και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν ακόμα 200 μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η κατάργηση πέντε χιλιάδων θέσεων μέχρι το 2016.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, το 2011 αφυπηρέτησαν από το δημόσιο 1134 άτομα, εκ των οποίων 538 αφυπηρέτησαν πρόωρα, 510 αφυπηρέτησαν κανονικά, ενώ 86 αφυπηρέτησαν για λόγους υγείας.

Αναφέρθηκε δε ότι μέχρι το Μάιο 2012 αφυπηρέτησαν 296 άτομα, εκ των οποίων 148 πρόωρα, 125 κανονικά και 23 για λόγους υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα